Какво ще е случи с тялото ни, ако ядем редовно броколи?

13513
Какво ще е случи с тялото ни, ако ядем редовно броколи?
Снимка: jacqueline macou / Pixabay

Броколите са вид зеленчук от семейството на Кръстоцветни, отглеждано от италиански фермери през пети век. В Европа и света обаче се разпространи през двайсетте години на миналия. Зелените съцветия са лесни за приготвяне и са богати на комплекс от витамини и минерали. И така, в броколите има максимално количество витамин К, който е незаменим за пълното усвояване на витамин D, както и за съсирване на кръвта.

Също така броколите съдържат витамините А, Е, бета-каротин, витамините от групата В и витамин Це. От минералите това са  калцият, желязото, магнезият, манганът, фосфорът и медта. Също така, броколите са богати на много антиоксиданти, които предпазват клетките ни от разрушаване. Освен това, както показва скорошно проучване, антиоксидантите имат подчертан противораков ефект.

Как броколите могат да подобрят здравето

Броколите са богат източник на множество витамини, минерали и фибри. Различните методи на готвене могат да повлияят на хранителния съст...

Каротеноидите, флавоноидите, сулфорафанът и други антиоксиданти участват активно в неутрализирането на свободните радикали, които разрушават тялото ни и провокират растежа на злокачествени новообразувания. За жените е особено важно това да се вземе предвид, тъй като компонентите, които съставляват броколите, помагат за поддържането на естествен баланс на нивата на естроген в кръвта.

Нарушаването на този баланс може да доведе до растеж на естроген-зависими тумори. По този начин редовната консумация на броколи ни помага да се предпазим от ракът на гърдата и маточната шийка, а мъжете от рак на простатата, твърдят учени. Веществото, което е част от броколите и помага да се устои на няколко вида онкология наведнъж, се нарича индол-3-карбинол. Именно той намалява нивото на нежеланите естрогени, нормализира процесите в репродуктивните органи на мъжете и жените, а също така унищожава раковите клетки.

Витамините С и К помагат за укрепване и повишаване на еластичността на кръвоносните съдове, магнезият действа понижаващо на налягането на кръвта, а желязото насища кръвта с кислород. Освен това, всички фибри свързват излишния холестерол от черния дроб и внимателно го отстраняват от тялото през червата. Това има благоприятен ефект не само върху състоянието на съдовете, но и върху работата на стомашно-чревния тракт.

Фибрите, съдържащи се в съцветията на броколите, насърчават висококачествения жлъчен поток, освобождават черния дроб от холестерола и също така нормализират чревната дейност. Благодарение на големите влакна се засилва перисталтиката на стените на тънките и дебелите черва, което процесът на отделяте  на метаболитните продукти се ускорява.

Вкусна и здравословна вечеря: Броколи със сирена на фурна

Продукти: 2 глави броколи 100 мл прясно мляко 125 мл заквасена сметана 70 г масло 150 г смес от различни видове сирена по избор (б...

Разтворимите фибри подхранват микрофлората, влияещи благоприятно на  имунитета, а също така увеличава производството на серотонин. Лекари и учени казват, че е препоръчително да се ядат варени или печени броколи поне три пъти седмично. Следователно това ще намали риска от развитие на заболявания, свързани със сърцето. Така че, хапвайте си възможно най-често от този полезен зеленчук!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com