Какво всъщност представляват хранителните добавки и кой има нужда от тях

18009
Какво всъщност представляват хранителните добавки и кой има нужда от тях
Снимка: stevepb / Pixabay

Какво представляват хранителните добавки

Идеята зад хранителните добавки, наричани още диетични или хранителни добавки, е да доставят хранителни вещества, които може да не се консумират в достатъчни количества. Хранителните добавки могат да бъдат витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и други вещества, доставяни под формата на хапчета, таблетки, капсули, течности и др. Добавките се предлагат в различни дози и в различни комбинации. Въпреки това, само определено количество от всяко хранително вещество е необходимо, за да функционират телата ни, а по-високите количества не са непременно по-добри. При високи дози някои вещества могат да имат неблагоприятни ефекти и да станат вредни. Поради причината за опазване здравето на потребителите, добавките могат да се продават законно само с подходяща препоръка за дневна доза и предупредителна декларация да не се превишава тази доза.

Използването на добавки варира в Европа. Например, то е често срещано в Германия и Дания (съответно 43% и 59% от възрастното население), но е по-малко в Ирландия и Испания (съответно 23% и 9%). Жените използват добавки повече от мъжете.

Кой има нужда от хранителни добавки

Добавките не са заместител на балансираната здравословна диета. Диета, която включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, подходящи протеини и здравословни мазнини, обикновено трябва да осигурява всички хранителни вещества, необходими за добро здраве. Повечето европейски държави са съгласни, че посланията, насочени към широката общественост, трябва да се съсредоточат върху диетични насоки, базирани на храни. Добавките не фигурират в тези насоки, но има определени групи от населението или лица, които може да се нуждаят от съвет относно добавките, дори когато се хранят здравословно балансирана диета, т.е. жени в детеродна възраст, хора на специфични лекарства.

BCAA за жени: основна добавка или е по-добре да се избягва

Отчасти поради модерния ни начин на живот, не всеки успява да се храни здравословно. В Европа диетичните проучвания показват, че има неоптимален прием на няколко микроелемента. Финансираният от ЕС проект EURRECA установи неадекватен прием на витамин С, витамин D, фолиева киселина, калций, селен и йод. Скорошно сравнение на национални проучванията показват широко разпространена загриженост относно приема на витамин D, докато някои възрастови групи са по-склонни да имат нисък прием на минерали. Например, има загриженост относно адекватния прием на желязо сред тийнейджърките в Дания, Франция, Полша, Германия и Обединеното кралство. Лошият статус на желязо при млади жени също увеличава риска от раждане на бебета с ниско тегло при раждане, дефицит на желязо и забавено развитие на мозъка.

Състоянието на фолиева киселина също е критично за жени, които могат да забременеят. Те се съветват да приемат фолиева киселина преди зачеването и да продължат през първите 12 седмици от бременността. Адекватният фолатен статус може да намали риска от раждане на бебе с дефекти на невралната тръба като спина бифида. Скорошни изследвания показват, че 50–70% от европейците имат лош статус на витамин D. Тъй като статусът на витамин D зависи не само от хранителния прием, но и от излагането на ултравиолетова светлина, може да има по-сериозен аргумент за съветване на добавки за витамин D в страните от Северна Европа. В някои страни (включително Обединеното кралство, Ирландия, Холандия и Швеция) вече има препоръки за определени групи от населението да приемат добавки с витамин D, въпреки че има призиви за повече изследвания.

Особени рискове за определени групи от населението

Въпреки че имат роля за здравето на някои хора, не всички добавки са полезни за всички. Всъщност за някои хора не е препоръчително да приемат определени добавки, особено във високи дози. Някои проучвания показват, че мултивитамините могат да допринесат за повишен риск от прекомерен прием на хранителни вещества и се предполага, че мултивитамините трябва да бъдат формулирани с по-голямо внимание към приема на микроелементи от храните. Хората трябва да обърнат специално внимание на четенето на етикета и да се уверят, че добавката е подходяща за тях. За бременни жени, например, добавките, съдържащи витамин А (ретинол), включително масло от рибен черен дроб, могат да бъдат вредни и да причинят вродени дефекти, ако препоръчителната доза е значително превишена или превишена за продължителен период от време.

Как да изберем правилните хранителни добавки за нашето здраве

Проучванията също така подчертават, че пушачите трябва да внимават с някои добавки, по-специално с високи дози бета-каротин. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) разгледа доказателствата в тази област и заключи, че експозицията на β-каротин под 15 mg/ден е безопасна за общото население, включително пушачите.

Някои групи от населението се съветват да приемат специфични добавки. Общото послание е: следвайте здравословна, балансирана диета, внимателно четете етикетите на добавките и обогатените храни и избягвайте приема на многократни дози, които надвишават препоръчителните дневни количества (RDA). В случай на съмнение, потърсете съвет от диетолог или лекар, преди да изберете хранителна добавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com