Как да изберем правилните хранителни добавки за нашето здраве

4061
Как да изберем правилните хранителни добавки за нашето здраве
Снимка: iStock

Всички знаем колко е важно да се грижим за здравето си, особено във времената, в които живеем, където затлъстяването, стресът, вредните храни и като цяло нездравословният начин на живот, са ежедневие. Как обаче да направим това? Има различни начини да полагаме грижи за здравето си: да практикуваме редовно избран от нас спорт, да си правим профилактични медицински прегледи, но най-вече да се храним здравословно като даваме на организма си всички онези полезни вещества, от които се нуждае. А как да постигнем това? С помощта на хранителни добавки.

В тази статия ще хвърлим малко светлина върху това какво представляват те, какви ползи носят за нашето здраве и как да изберем подходящите за нас.

Какво представляват хранителните добавки и за какво са полезни

Това са продукти, съдържащи голямо количество витамини, аминокиселини, минерали или други полезни вещества и имат за цел да подпомогнат нормалното функциониране на организма. Те могат да бъдат полезни за хора с дефицит на дадени хранителни вещества, както и за всички, които искат да засилят своя имунитет, енергия и дори да подобрят външния си вид. В зависимост от предназначението, вида и дозировка има такива, които се препоръчват за приемане от мъже, други от жени, а трети от деца.

Как да изберете правилните хранителни добавки за вас

  • Един от начините, а може би и най-правилният, е да се консултирате със специалист, който най-добре може да ви препоръча правилните продукти според вашите индивидуални нужди и здравословно състояние. Също така той ще ви даде и добри съвети за дозировката, начина на приемане и евентуални странични ефекти, ако съществуват такива или пък взаимодействия с други лекарства.
  • За да направите правилния избор за вас, е важно първо да определите своите лични цели и нужди. Например, ако искате да ревитализирате своята кожа и коса, може да изберете продукти, които съдържат нужните цинк или витамин А, Е и др. Ако искате да подобрите функцията и здравето сърцето и кръвоносните си съдове, можете да изберете добавки с омега-3. Ако искате да подпомогнете своя черен дроб и да го прочистите от токсини, може да изберете нещо със съдържание на бял трън и артишок или друго, съдържащо вещества, подпомагащи отслабването или спомагащи за заздравяването на вашите кости и стави.
  • Друг вариант е да се информирате от различни реномирани източници за хранителни добавки. Можете да прочетете етикетите на продуктите и да проверите съставките, произхода и сертификатите за качество. Можете също така да потърсите мнения и отзиви от други потребители или експерти в интернет. Но бъдете много внимателни, защото не всичко, което четете в мрежата е истина и дори може сериозно да навреди на вашето здраве. Затова избирайте само достоверни източници на информация.
  • Друг удобен начин да се информирате относно ползите от тези богати на полезни вещества продукти е чрез четене на специализирана и медицинска литература. Може да вземете списания от тази сфера, книги, както и да прочетете различни статии или да слушате подкасти на тази тема.

В новата категория „Хранителни добавки“ на Ozone.bg можете да откриете продукти с гаранция за качество и доказан произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com