BCAA за жени: основна добавка или е по-добре да се избягва

3823
BCAA за жени: основна добавка или е по-добре да се избягва
Снимка: iStock

Веднага щом влезете в света на спорта, сте заобиколени от тонове информация. Като се започне от какво да се пие и се стигне до най-ефективните упражнения. Но една от водещите дискусии е употребата на BCAA за жени и дали това е ефективна помощ или проблемна добавка?

Ролята на BCAA в организма

Аминокиселините са сложни органични съединения, които образуват протеини, строителен материал за нашите мускули. Общо има 22, които участват в генерирането на протеини в нашето тяло.

Защо това е важно? BCAA означава аминокиселини с разклонена верига, състои се само от 3 аминокиселини – левцин, изолевцин и валин.

Заедно те са насочени към изграждане на мускули в нашето тяло. Тези елементи могат да бъдат намерени естествено в храни с високо съдържание на протеини или изкуствено създадени в спортни добавки, известни също като BCAA.

Ето как трите компонента на BCAA помагат на нашите мускули по различни начини:

Растеж и гориво

Левцинът задейства синтеза на протеин и предотвратява разграждането му, което води до увеличаване на мускулите. Той също така стимулира производството на инсулин, насърчавайки клетките на тялото да абсорбират и преработват глюкоза, захранвайки мускулите и минимизирайки мазнините.

Регенерация и устойчивост

Изолевцинът подобрява качеството на нашата кръв, като произвежда хемоглобин и регулира нивата на глюкоза и холестерол, нормализира кръвното налягане. Помага за предотвратяване на деградацията на мускулите, развива, лекува и повишава тяхната устойчивост след интензивни упражнения.

Регенерация, растеж и добро настроение

Валинът е отговорен за растежа и регенерацията на мускулните тъкани. Поддържа азотния баланс и предотвратява понижаването на нивата на серотонин, като подобрява настроението ви и ви гарантира, че сте малко по-щастливи. Валинът може също да направи тялото ви по-устойчиво на болка и адаптивно към горещо и студено.

Докато тези три аминокиселини имат положителен ефект върху тялото ви, единственият проблем е, че те не се произвеждат от телата ни; ние трябва да извлечем тези ценни елементи от храната.

Могат ли жените да приемат BCAA

Ето двата основни начина, по които можете да си набавите необходимите елементи: естествено от храната или от изкуствено произведени добавки под формата на хапчета, капсули и прах.

Често срещани хранителни добавки и трябва ли да ги избягваме

Всяка форма има своя собствена дозировка и е по-добре да се консултирате с вашия лекар, отколкото да се опитвате сами да разберете от какво количество се нуждаете, особено ако имате здравословно състояние.

Твърде много изкуствени BCAA може да доведе до някои неприятни странични ефекти, така че бъдете внимателни. Те включват:

  • загуба на координация
  • умора
  • разстроен стомах
  • главоболие
  • високо кръвно налягане

Никак не е приятно. Въпреки това, ако искате да получите тези аминокиселини чрез храната, тогава не е нужно да се притеснявате, тъй като количеството няма да излезе извън мащаба, което прави по-безопасно, но по-голямо предизвикателство да получите точното количество. За да получите дневната си доза BCAA, опитайте следните храни с високо съдържание на BCAA:

  • яйца
  • различни видове месо
  • различни видове риба
  • млечни продукти
  • бобови растения
  • въглехидрати: ориз, пшеница, царевица
  • ядки

Ако спортувате или се занимавате с много интензивни упражнения, може да се наложи да увеличите количествата BCAA, които приемате, за да дадете на тялото си малко повече, но подкрепа.

Топ 3 предимства на BCAA добавките

Нека научим повече за това как и защо изкуствено направените хранителни вещества са полезни.

1. Предотвратете разрушаването на мускулите

В периода на възстановяване след интензивна тренировка тялото ви започва процеса на възстановяване на мускулите: разгражда ги и в същото време насърчава растежа им. За съжаление, разграждането често изпреварва растежа и тук BCAA влизат в сила. Минимизира разрушаването на мускулите и подобрява тяхното натрупване, оставяйки мускулите ви по-здрави за това.

Тези добавки могат да бъдат токсични, ако приемате твърде много от тях

2. Увеличете чистата мускулна маса

Тези, които са имали недостиг на протеини или са участвали в интензивни тренировки, могат да се сблъскат с мускулна загуба. BCAA ускорява протеиновия синтез и подхранва вашите мускули, което пряко влияе върху растежа им, оставяйки ви по-силни и здрави (само не прекалявайте).

3. BCAA са добри за отслабване при жени

Отслабването често е предизвикателство и една от причините е хормонът, наречен лептин, който определя количеството мазнини в тялото. Колкото повече лептин имате, толкова по-трудно става да отслабнете. BCAA стимулира загубата на тегло при жените благодарение на левцина, който потиска чувството за глад и кара мазнините да се изгарят по-бързо чрез ускоряване на метаболизма. Всичко това може да ви помогне да постигнете идеалното си тегло по-бързо и по-лесно.

Всичко казано дотук, ако наистина искате да видите резултати, ще трябва да консумирате BCAA във връзка с подходяща диета и режим на упражнения.

Приемът на аминокиселини под формата на добавки е работещо решение както за професионални спортисти, така и за неспортуващи, но ако сте решили да приемате хапчета за BCAA, не забравяйте да внимавате с дозировката им.

Ако изберете маршрута на добавката, също така е жизненоважно да намерите най-добрите BCAA за жени, за да избегнете увреждане на здравето си. Качеството и количеството са всичко, когато става въпрос за това, което влагате в тялото си.

Но за тези от вас, които тепърва правят първите си стъпки в света на спортните дейности, защо не помислите да пропуснете маршрута на добавки (поне засега) и да задоволите нуждите си от аминокиселини, като се придържате към подходяща диета, богата на протеини? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com