Какъв чай е най-добре да пием вечер - за сладки сънища?

45621
Какъв чай е най-добре да пием вечер - за сладки сънища?
Снимка: iStock

Чайовете за сън са може би най-старото естествено решение за справяне с проблеми със съня, а също и едно от най-популярните.

Д-р Мануел Рейш разказва тук за такива чайове. Свойствата на такива напитки са известни. Те могат да бъдат добри диуретици и ефективни средства против вируси и инфекции, например. Но не всички от тях са полезни и ви помагат да спите. И ако мислите, че можете да пиете чай колкото искате, защото е „натурален“, за всеки случай внимавайте! Добре е известно, че всичко, което е прекалено, може да се превърне в отрова.

Чайовете не бива да се консумират непременно в количеството, което ни се е приискало.

Какви са невероятните ползи от пиенето на чай всеки ден

Лайка

Класическият чай от лайка е горещо препоръчван от всеки, който има нужда да се успокои. Тази слава не е случайна. Лайката се използва широко за медицински цели. Нейният успокояващ ефект се крие в биоактивно съединение, наречено апигенин. Проучване, проведено от ирански изследователи с възрастни хора, които обикновено страдат повече от проблеми с безсънието, отбелязва подобрение в качеството на съня на участниците, използвали лайка.

Други разнообразни изследвания също показват, че растението е доказано ефективно за подобряване на качеството на съня и борбата с тревожните разстройства. Неговите многобройни свойства също помагат за лечение на стомашни проблеми, треска, грип, главоболие и кожни проблеми, което го прави популярно сред природните лечения.

Маточина (лимонена трева)

Маточината е толкова известна, колкото и лайката. Лекува стомашно-чревни проблеми, главоболие, безпокойство и стрес. Също така широко използван за борба с вирусни и бактериални инфекции, чаят от това растение има успокояващ ефект, който подобрява качеството на съня.

Европейски и северноамерикански изследователи забелязали 42% намаление на симптомите на безсъние при доброволци, участващи в проучване за оценка на ефектите на маточината. Растението също така е доказано ефективно за облекчаване на симптомите на тревожност.

Валериана (дилянка)

Чаят от валериана се прави от корените на това растение. Използването му за подпомагане на съня хората се извършва от много години. Този чай също така се бори с по-общи проблеми, които вредят на съня, като стрес, нервност, главоболие и сърцебиене. Коренът от валериана е ефективен при подпомагане на съня, тъй като съдържа две естествени успокоителни - валепотриати и сесквитерпени. В шведско проучване 89% от хората съобщават за подобрен сън, когато пият чай от валериана.

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

Зелен чай

Произведен от растението Camellia sinensis, зеленият чай също може да се бори с някои проблеми, свързани със съня, но има една уловка. Трябва да се пие този вид зелен чай, който е с ниско съдържание на кофеин - в противен случай човекът ще натрупа енергия, вместо да се отпусне.

Магнолия

За чай служи кората на магнолията. Този чай се използва в Азия за лечение на тревожност, астма, депресия, стомашно-чревни разстройства, главоболие и други заболявания. Подобно на лавандулата, чаят от магнолия е доказано ефективен при бременни жени с безсъние. В проучване на китайски изследователи, младите майки, които са пили напитката в продължение на три седмици, са показали подобрения на съня.

Каква е идеалната доза чайове за сън?

Толкова много ползи ни карат да се изкушаваме да пием много чаши чай на ден. Но не става точно така. Излишъкът може да бъде вреден. Някои чайове естествено съдържат кофеин (какъвто е случаят със зеления чай, чая мате, черния и белия чай). Важното е да наблюдавате възможните ефекти, които напитката причинява, като гадене или главоболие. Не забравяйте да се допитате до вашия лекар, ако пиете чайове за сън. Добре е също да се консултирате със специалист, който може да препоръча идеалния чай и точното количество.

Внимание! Тази статия предлага само обща информация, а не медицински препоръки. Не ползвайте самолекуване и винаги търсете специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com