Какъв витамин Д да си купя в сезона на грипа – ето как да изберем

48053
Какъв витамин Д да си купя в сезона на грипа – ето как да изберем
Снимка: freepik.com

В сезона на вирусните и грипни вълни, каквато безспорно ни залива, ако имаме предвид растящия брой регистрирани заболели, инстинктивно посягаме към витамин С, познат с мощното си стимулиращо имунната система действие, с което ни помага да увеличим естествените съпротивителни сили на организма и да не се разболеем или поне да преминем по-лесно през сезонното изпитание, наречено грип.

Оказва се обаче, че има друг витамин, по-ценен в това отношение от витамин С, който въздейства не просто на имунната система, но я моделира и помага и на пациентите с автоимунни заболявания. Това е слънчевият витамин – витамин Д, който не приемаме в достатъчни количества по време на мрачните и сиви къси януарски дни, тъй като се синтезира под слънчевите лъчи.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

Липсата на излагане на слънце през зимата води до дефицит или до задълбочаване на дефицита на витамин Д при пациенти, които вече страдат от такъв, а последните проучвания красноречиво сочат уникалните ползи от витамина и защо е толкова съществено да си го набавим. Неминуемо на преден план след въпроса как точно ни помага витамин Д през зимата излиза и този какъв витамин Д да си купя, за да е максимално ефективен.

За ползите от витамин Д в сезона на грипа

Витаминът е не само слънчев, но и носи слънчево настроение. Доказано витамин Д повишава настроението и ни пази от депресия. Това обаче е само едно от предимствата от приема на витамина, който последните научни изследвания сочат като регулатор на имунната система, подпомагащ правилното ѝ функциониране и предпазващ ни по този начин от грип и вируси. Витамин D модулира вродените и адаптивни имунни отговори, а дефицитът е в основата на редица автоимунни заболявания и на склонността към инфекции. 

Страдащите от дефицит на витамин Д е многократно по-вероятно да се разболеят от инфекции на горните дихателни пътища, грип и дори ХИВ, а приемът на качествен витамин Д под формата на добавки редуцира с над 40% честота на грипни инфекции – какъв по-добър аргумент в полза на приема на витамина като част от рутинната ни грижа за здравето през зимата? И точно тук възниква въпросът какъв витамин Д да си купя, как да избера продукт, който да е качествен и реално да попълва дефицита в тялото. Пазарът е залят от продукти и от умението да се направи правилният избор зависи до голяма степен какъв януари се очертава пред вас – здрав или грипав.

Лекар разкри кой трябва да пие витамин Д всеки ден

Какъв витамин Д да си купя – съвети за какво да внимавате при избора

Дали да споменаваме, че витамини и добавки е препоръчително да закупувате от аптеката, дрогериите или доказали се търговци, а не от поредната реклама във Фейсбук? Мястото на покупка ви дава доза сигурност, че не давате парите си за фалшив продукт. Вижте и останалите съвети, ако се колебаете какъв витамин Д да си купя:

  • Насочете търсенето си към формите на витамин Д, които се усвояват най-пълноценно. Витамин D3 е най-усвоимата форма, така че безспорно е по-добрият избор на витамин Д.
  • Търсете серифицирани продукти с гаранция за безопасност и качество и не се подвеждайте по най-евтиното предложение особено ако се предлага от физическо лице или от фалшиви профили в социалните мрежи и маркет плейса.
  • Ако трябва да избирате между няколко бранда, спрете се на този, които е най-популярен, с най-дълга история и опит при производството на хранителни добавки, каквато се явява и витамин Д.
  • Витамин Д, който избирате, следва да доставя на тялото ви дневна доза от 2000 IU (50 микрограма) витамин D3. Изследванията показват, че това е количество най-често необходимо за поддържане на адекватни нива на витамин D особено сред по-възрастните хора, които са изложени на по-висок риск от дефицит на витамина, което пък води до неправилно и непълноценно усвояване на калция, а от тук – и до риск от остеопороза и различни проблеми с костите и зъбите – нещо, което е от ключово значение за възрастните хора. Имайте предвид, че препоръчителната дневна доза е3 пъти по-ниска – 600 IU и ако сте млад човек, който не страда от дефицит на витамин Д или си набавя през топлите месеци такъв от флирта със слънчевите лъчи на басейна и морския бряг, то няма нужда да залагате на 2000 IU, тъй като 600 биха били достатъчни за вас.
  • Уверете се, че компанията, чийто продукт сте избрали, извършва обширни вътрешни тестове за чистота и ефикасността, като гарантира, че съдържанието отговаря на описаното на етикета.
  • Ако имате глутенова непоносимост и се колебаете какъв витамин Д да си купя, то задължително потърсете продукт, на чиято опаковка е посочено, че е без глутен. 
  • Ако приемате каквито и да е други добавки, минерали, витамини или лекарства, консултирайте се с изписалия ги лекар или фармацевт, тъй като е възможно те да не са съвместими с избрания от вас продукт. В случай, че трябва да приемате повече от 1 витамин и е важно да добавите и други минерали и витамини към витамин Д, то най-добре се спрете на готова комбинирана формула, съдържаща нужните дневни дози витамин Д. Това е важно, защото някои витамини и минерали си пречат един на друг при едновременен прием и това намалява или заличава напълно ефективността на приетите продукти. По отношение на мултивитамините е помислено за подобни евентуални негативни взаимодействия и те са избегнати от производителите. На вас ще ви е трудно да съчетаете няколко витамина, ако нямате познания, и то задълбочени, по темата.
  • Съобразете формата – капсули, капки и т.н. с предпочитанията ви и начина ви на живот. Едва ли ще може да разтваряте капките във вода, ако сте винаги на път, както и едва ли ще приемате капсулите, ако са огромни, а вие добре знаете, че имате проблем с поглъщането на лекарства.
  • Консултирайте се с лекар или фармацевт, на когото имате доверие, както и потърсете мнение и препоръки от приятели, които също ще бъдат честни и ще ви помогнат да направите правилния избор, когато се колебаете какъв витамин Д да си купя.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com