Калиевият перманганат - важен и незаменим помощник в градината

36985
Калиевият перманганат - важен и незаменим помощник в градината
Снимка: iStock/Guliver

Известният на всички калиев перманганат е незаменим помощник за всеки градинар. Продава се както в аптечната верига, така и в градинските магазини и центрове. Използва се през целия сезон.

Третиране на семена и посадъчен материал

Най-ефективните домашни разтвори за отглеждане на краставици

Градинарите споделят, че краставиците са особено капризни растения и ако не ги обгрижвате правилно, твърде възможно е да не съберете ни...

Преди сеитба, семена от черен пипер, домати, тиквени семки, лук се накисват за четвърт час в половин процентен разтвор на калиев перманганат. Тази процедура ще дезинфекцира семената, ще унищожи патогенните бактерии и гъбички. Освен това, ще осигури покълналите семена с калий и манган още в първите дни. Накисването на луковиците от лалета, нарциси, минзухари и други цветя за 1 час в наситен разтвор (1/4 чаена лъжичка на 1 литър вода) ще предпази растенията от болести и ще стимулира бързото вкореняване и растеж.

Накисването на картофени клубени е доста трудоемка процедура, но много ефективна. За 10 литра топла вода, 1,5 ч.л. кристали на лекарството. Оставете за 15-20 минути, изсушете и засадете.

Дезинфекция на оборудване, оранжерии, контейнери за разсад

Разтворете 2 чаени лъжички калиев перманганат в 10 литра вода, изплакнете измитите контейнери за разсад. Наситено розов разтвор се използва за обработка на инвентара. Например, когато отстранявате израстъци на домати, след обработката на всеки храст, потопете ножицата или резачката в малък съд с разтворен препарат. Оранжериите се обработват след предварително почистване и отстраняване на растителни остатъци. Преди обработката рамките, стените и таванът на конструкцията се измиват от мръсотия и след това се измиват със силен разтвор на (2-3 ч. Л. На кофа вода) калиев перманганат. Можете да използвате пулверизатор. През сезона извършете 3-4 обработки на стени със светлорозов разтвор.

Обработка на почвата

Дори не подозирате колко полезна може да бъде захарта в градината

Захарта не винаги е полезна за консумиране, но като всяко нещо в природата, тя също има своето място. В следващите редове ще ви покажем...

Почвата, подготвена за сеитба на семена за разсад, се дезинфекцира със светлорозов калиев перманганат. Същото решение се използва за напояване на почвата в оранжерията от лейка с дифузер в размер на 1,5-2 литра на квадратен метър. Това ще предпази разсада от болестта "черен крак" и ще увеличи общата устойчивост на зелените домашни любимци към болести и неблагоприятни метеорологични условия.

Торене на плодове

Цариградско грозде, френско грозде, малини ще увеличат завръза, ако през пролетта включите лек (0,5 ч. л. на кофа) калиев перманганат в комплекса от торове.

Амоняк

 Амонячен разтвор или амоняк могат да се използват не само за медицински цели. Това е много евтино средство за бързо подхранване на растенията с азотни съединения в лесно достъпна форма. Плюс също способността да се унищожат или изплашат някои вредители. Например, луковите и морковените мухи, мравките, и телените червеи дори не харесват миризмата на амоняк и се опитват да се измъкнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com