Кога се стига до поява на „паяжини“ пред очите?

44228
Кога се стига до поява на „паяжини“ пред очите?
Снимка: iStock

Т. нар. „паяжини“ пред очите са малки тъмни петна, нишки, кръгове или мрежи, които присъстват в зрителното поле. Те се забелязват при четене или при фокусиране върху определено място. Като цяло не представляват сериозен проблем.

Д-р Даниел Рамуш Паренте разказва за тези „паяжини“. 

Те се причиняват от естествения процес на стареене на стъкловидното тяло. То, от своя страна, е желатинообразна течност, която запълва голяма част от окото и при свиване е възможно да се отдели в някои точки от ретината. Т. нар. „паяжини“ пред очите фактически представляват малки частици от кондензирано стъкловидно тяло или пукнатини в него, които блокират светлината и правят сенки върху ретината – а там се формира изображението.

Те са по-често срещани при хора над четиридесет години, които имат късогледство или претърпяна операция на катаракта. Ако не са свързани с големи увреждания на ретината, не изискват лечение. Въпреки че може да бъдат дразнещи, са склонни да намаляват с времето и дори да изчезнат. Но, за да не поемате рискове, е важно редовно да се консултирате с офталмолог. Когато са свързани с потъмняване на част от зрителното поле, те може да бъдат симптоми на отлепване на ретината – твърде сериозен проблем, заплашващ със слепота.

Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото

Редовните консултации с офталмолог са най-добрият начин да избегнете сериозни проблеми или да се научите да живеете с малки зрителни изкривявания и несъвършенства. Затова, ако имате промени в зрението или забележите „паяжини“ пред очите, без бавене потърсете своя доверен офталмолог. Само той ще изясни дали имате повод за притеснение или не.

Първоначално виждането на „плаващи“ предмети или „паяжини“ може да бъде страшно и тревожно и трябва да бъде предупредителен знак за всеки човек с този симптом. „Паяжините“ пред очите“ или „плаващите“ предмети обикновено изглеждат така:

- тъмни петна или малки черни точки;

- желеобразни нишки, плъзгащи се през зрителното поле;

- фрагменти, които приличат на паяжини.

Тези симптоми се забелязват, когато се взирате в обикновена, едноцветна стена или докато четете.

Каква е причината за „паяжините“ пред очите? Това най-често е общият процес на стареене. С възрастта стъкловидното тяло (желатинообразната течност, която изпълва очната ябълка) е възможно да стане по-течна и да започне да се отделя от очната ябълка, причинявайки появата на петна. Друга много честа причина е отделяне на самото стъкловидно тяло от ретината. Ако това се случи, стимулацията на ретината може да причини трептене в окото. Възпаление в окото поради разкъсване на ретината, кръвоизлив или проблеми с кръвоносните съдове в очната ябълка също могат да причинят „паяжини“.

Колко сериозно е това явление?

Появата на такива елементи в зрителното поле предизвиква известно неудобство, но в повечето случаи не е повод за сериозни тревоги. Това, което предизвиква безпокойство относно появата на „паяжини“, е възможността да е настъпило разкъсване на ретината. В много случаи то е придружено от кървене в кухината на стъкловидното тяло. Разкъсването на ретината е крайно опасно състояние - то може да прерасне в нейното отлепване.

Лекар: Ето как сами да възстановим зрението си!

Лечение

По принцип „плаващите предмети“ и „паяжините“ не изискват лечение. Ако обаче са свързани с по-сериозни причини, вашият офталмолог ще препоръча подходящо лечение за това състояние.

Витректомия

Витректомията е операция, извършвана чрез малък разрез Той отстранява стъкловидното тяло от окото, заменяйки го с разтвор, който поддържа очната форма. Постепенно окото ще образува ново стъкловидно тяло, заменящо приложения разтвор.

Лазерна терапия

При това лечение офталмологът използва лазер против отломките в стъкловидното тяло, за да ги разбие и да ги направи по-дребни и по-малко видими. Това лечение все още е в експериментална фаза и не се използва широко.

Внимание! Статията е само за сведение. Пазете се от самолечение и винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com