Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото

3770
Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото
Снимка: iStock

Четенето в леглото може да бъде релаксиращо и приятно занимание, но е важно да внимавате за зрението си, за да избегнете потенциално напрежение и увреждане. Ето няколко съвета как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото.

Оптимално осветление

Уверете се, че мястото за четене е добре осветено, за да намалите напрежението в очите. Избягвайте да четете в пълна тъмнина, тъй като тя може да принуди очите ви да работят по-усилено. Използвайте нощна лампа с мека, регулируема светлина, за да осветявате страниците, без да предизвиквате отблясъци.

Още: 10 книги, които трябва всеки да прочете през живота си

Правилно разстояние за четене

Поддържайте подходящо разстояние между очите си и материала за четене. Ако държите книгата твърде близо или твърде далече, това може да натовари очите ви. Обикновено се счита, че удобното разстояние е около 15-20 инча от очите ви.

Регулируем размер на шрифта

Ако четете на цифрово устройство, възползвайте се от възможността за регулиране на размера на шрифта. Направете така, че текстът да е достатъчно голям, за да се чете удобно, без да се примижавате или да напрягате очите си. Избягвайте да използвате дребни шрифтове, които могат да принудят очите ви да работят по-усилено и да допринесат за умора.

Още: Лекар: Не четете легнали, уврежда зрението

Редовни почивки

Давайте на очите си периодични почивки, за да предотвратите умората. Спазвайте правилото 20-20-20 - на всеки 20 минути гледайте нещо на разстояние 20 фута в продължение на поне 20 секунди. Това помага за отпускане на очните мускули и намалява риска от поява на напрежение в очите или дискомфорт.

Защита от синя светлина

Ако използвате таблет, електронен четец или смартфон, помислете за използване на филтри за синя светлина или приложения, които намаляват количеството синя светлина, излъчвана от екрана. Продължителното излагане на синя светлина, особено преди лягане, може да наруши режима на съня ви и потенциално да увреди зрението ви.

Още: Повече от половината българи не са прочели нито една книга през миналата година

Упражнения за очите

Изпълнявайте прости упражнения за очите, за да поддържате гъвкавостта на очните мускули. Въртете очите си по посока на часовниковата стрелка и обратно, фокусирайте се върху близки и далечни обекти и мигайте често, за да овлажнявате очите си. Тези упражнения могат да помогнат за предотвратяване на умората на очите и за поддържане на оптимално зрение.

Качествен материал за четене

Избирайте материали за четене с ясни шрифтове и оформление. Недобре форматираният или дребен шрифт може да натовари очите ви, което с течение на времето води до дискомфорт и потенциални проблеми със зрението.

Още: Кои са най-обичаните любовни романи на всички времена?

Редовни очни прегледи

Планирайте редовни очни прегледи при оптометрист, за да следите за здравето на зрението си. Ако вече носите очила или контактни лещи, уверете се, че рецептата ви е актуална и подходяща за четене.

Като включите тези практики в рутинната си програма за четене преди лягане, можете да се наслаждавате на любимите си книги, без да нарушавате зрението си. Предприемането на проактивни стъпки за грижа за очите ви гарантира по-удобно и устойчиво преживяване при четене в дългосрочен план.

Източник: Atlanticeyeinstitute

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com