Кога трябва да ядем сурови ядки – тялото ви знае

15161
Кога трябва да ядем сурови ядки – тялото ви знае
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Ядките са сред най-ценните, полезни и богати на витамини, минерали, антиоксиданти, здравословни мазнини, фибри и протеини храни, които може да сложите на трапезата си вместо десерт, да похапнете в движение, когато огладнеете, да им се насладите сутрин, когато нямате време за закуска, да се подкрепите на работното място. За да се възползвате максимално от здравословните им предимства, специалистите препоръчват да ги консумирате предимно сурови или поне съвсем леко подложени на термична обработка, както и без добавена сол и консерванти. Суровите и съвсем леко запечените в домашни условия ядки, без да сте им добавяли мазнина, имат сходно съдържание на хранителни вещества и са еднакво полезни за здравето, докато пържените имат повече калории и вещества, от които не се нуждаете. Ако се притеснявате да консумирате ядките сурови поради страх от бактериални и други инфекции, запечете ги леко във фурната, без да добавяте нищо към тях. Важно е температурата да е ниска – 100-120 градуса, за да не се увредят полезните мазнини в ядките и да не се образуват свободни радикали. Тази кратка термична обработка на  около 120 градуса за максимум 10-15 минути ще е достатъчна, за да не се притеснявате от евентуални бактерии, но да запазите печените си ядки почти изцяло толкова полезни, колкото са и суровите.

Кога трябва да ядем сурови ядки?

Макар леко запечените ядки да са почти толкова полезни, колкото суровите, има случаи, при които се препоръчва консумацията на суровите.

1. Суровите ядки се препоръчват пред печените, ако страдате от дефицит на витамин Е. Той е чувствителен към топлината и се разрушава при печене на ядките, като по този начин се лишавате от него. Ако този витамин липсва на тялото ви, хапвайте ядките сурови.

Сутрин или вечер - кога е най-добре да се ядат ядки

2. Предпочитайте ядките сурови, ако искате да си набавите тиамин и каротеноиди. Те също са чувствителни към топлината и печенето ги унищожава. 

3. Ако хапвате ядките не просто като закуска, а като източник на антиоксиданти, предпочитайте ги сурови.

4. Ако сте сигурни в производителя, в мерките за контрол, които прилага, недопускащи замърсяване на ядките с опасни за здравето бактерии, може да ги консумирате сурови. Не рискувайте с хапването на сурови ядки от абсолютно неизвестен производител.

5. Може да се насладите на суровите ядки и ако сте си ги произвели вие. Имате орехово дърво, от което берете? Няма нужда да печете орехите, насладете им се директно от клончето, като разбира се измиете ръцете си преди консумация.

Какво ще се случи, ако ядем прекалено много ЯДКИ

Кога трябва да ядем сурови ядки – по кое време на деня?

Ако въпросът ви кога трябва да ядем сурови ядки е свързан с подходящото време и отрязъка от деня, идеален за консумация на ядки според специалистите, отговорът придобива друг характер. Експертите препоръчват да консумирате ядки на:

  • Закуска, ако целите отслабване. Перфектната закуска са, тъй като са богати на протеини и фибри, насърчават усещането за ситост и дават енергия през целия ден.
  • Закуска, ако страдате от диабет или се нуждаете от контрол на кръвната си захар.
  • Следобедна закуска, ако се нуждаете от енергия след обяда или сте го пропуснали, но не намирате снаксовете, пицата и фаст фуда за правилната за вас храна.
  • Специалистите не препоръчват консумацията на ядки вечерта. Избягвайте консумацията им преди лягане, както и тази в късните часове на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com