Кога усещаме пареща болка в стомаха?

6415
Кога усещаме пареща болка в стомаха?
Снимка: iStock

Едно от най-честите оплаквания, с които се посещават лекарските кабинети, е парещата болка в стомаха. В тази област са разположени много органи и понякога е възможно да смятате, че ви боли корем или стомах, а болезненото усещане да е свързано с други органи и дори със сърцето. Ако обаче проблемът е категорично свързан със стомаха, със сигурност се вълнувате какви биха могли да бъдат причините, кога усещаме пареща болка в стомаха и как да облекчим състоянието си.

Болката в стомаха може сериозно да затрудни изпълнението на ежедневните ни задължения или да провали почивните и празничните дни, така че колкото по-бързо се постигне облекчение, толкова по-добре. За да се освободите от болката в стомаха, първо следва да знаете какво я причинява, а това се оказва трудна задача особено ако пациентът разчита на самолечение.

Кой е най-бързият начин за успокояване на болки в стомаха?

Кога усещаме пареща болка в стомаха?

Сред възможните отговори на въпроса „Кога усещаме пареща болка в стомаха“ е лошото храносмилане, което засяга около 20% от населението. Оплакванията на пациентите, страдащи от проблеми с храносмилането, са именно парещата болка в стомаха и неприятно усещане за тежест и прекомерна ситост след хранене, което обикновено страдащите описват като чувството, че са преяли, без да са реално консумирали твърде много храна.

Преяждането е възможна причина за чувството за тежест и болка в стомаха особено по време на безкрайните зимни празници – Коледа, имени дни, Нова година, които празнуваме в края на декември и началото на януари. Ако сме прекалили с тежките и мазни храни, с количествата и с вкусотиите, с пълните чаши и с наздравиците, не е неочаквано да имате неприятни симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, но ако сте внимавали какво слагате на трапезата и в устата си и въпреки това страдате от болка в стомаха и неприятни усещания, то следва да си изясните кога усещаме пареща болка в стомаха и при нужда да потърсите лекарска помощ за диагностика и лечение.

Преяждането и лошото храносмилане далеч не са единствените причини за неприятно парещо усещане в стомаха, макар да са именно те причината в 80% от случаите. Има още десетки причини за болка в стомаха и това прави лекарската консултация още по-важна, тъй като само специалист може да открие какво се случва и да назначи лечение. Без да се опитваме да ви даваме насоки как да разграничите различните причини, защото това не е нито лесно, нито по възможностите на пациента, споделяме част от възможните отговори на въпроса „Кога усещаме пареща болка в стомаха?“ Сред причините са:

  • Свързани с лоши навици – прекомерна консумация на алкохол особено на празен стомах и на спиртов алкохол, на кофеин, прекаляване с хапването на мазни, пикантни или кисели храни, бързото хранене, стресът, тютюнопушенето, някой приемани лекарства и други.
  • Свързани със заболяване – язва, гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест тоест киселини, бактериална инфекции, непоносимост към лактоза или към други продукти, синдром на раздразнените черва и др. 

Единствено лекар може да разграничи едните от другите симптоми и самите заболявания или причини, поради което горещо се препоръчва консултация, а не предприемане на самолечение, което може да се окаже опасно.

При болки в стомаха - ето какво да ядем

Как се лекува или поне облекчава усещането за пареща болка в стомаха?

Превенцията и лечението зависят от причините. Една ще бъде препоръката, ако говорим за киселини, съвсем друга, ако причините са по-сериозни. И все пак има възможности за спешна помощ за стомаха, като те включват болкоуспокояващи, различни други лекарства, промени в диетата. Ако причината е в киселините, каквато всъщност се оказа най-често, H2 блокерите, които намаляват количеството киселина, което произвежда стомаха, се оказват идеални за облекчаване на състоянието.

Киселините са сред водещите причини за болката в стомаха, а те могат да бъдат лесно облекчени с народни средства, които реално няма да навредят, дори да не са киселините причината за състоянието, като содата за хляб например. Тя е чудесно средство при киселини, което е безопасно за употреба без лекарска консултация. Не рискувайте с приема на лекарства, ако не сте диагностицирани и нямате предписано лечение от лекар, тъй като може само да усложните състоянието си или да затрудните диагностиката.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com