Кой е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове?

2278
Кой е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове?
Снимка: iStock

Състоянието на кръвоносните съдове, доставящи кръв, кислород и хранителни вещества до всички тъкани и органи в тялото, е от ключово значение за общото здравословно състояние, както и за продължителността на живота. Неправилно хранене, заболявания, високи нива на холестерола и триглицеридите, високо кръвно налягане, определени храни увреждат стените на кръвоносните съдове и създават риск от съдови инциденти и сърдечно-съдови заболявания. Атеросклерозата е бич за съвременното общество с висока смъртност и пораждаща риск от трайни увреждания като обездвижване след инсулт, резултат на съдови заболявания и остро настъпило запушване в кръвоносен съд.

Най-доброто лечение, когато говорим за кръвоносните съдове, е профилактиката, а значителна част от нея е свързана с хранителните навици. Това прави от ключово значение информираността кои са най-вредните храни и кои поддържат чисти и здрави съдовете, кой е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове и кои храни са опасни за състоянието им.

Най-вредните храни за кръвоносните съдове

-          Солени храни

Солта, макар да е наричана бяла отрова, е важна за организма и не можем да съществуваме без нея. Обаче и прекаляването със солта е не по-малко вредно. Хората, които консумират твърде солени храни системно, задължат вода, което води до увеличаване на обема на течностите в организма, а от там – до хипертония. А високото кръвно налягане, както знаете, неминуемо уврежда кръвоносните съдове.

10 храни, които почистват кръвоносните съдове от холестерол

-          Прекомерна консумация на сладки, преработени храни, полуфабрикати, фабрикати и бързи въглехидрати

Консумацията на твърде много захар ви застрашава от диабет. Диабетът е пряко свързан със сериозно увреждане на кръвоносните съдове, което е сред най-тежките усложнения на диабета. Храните, които наричаме „junk“  или това са храни, продукт на съвременното бързо хранене, богати на холестерол и вредни вещества, също водят до увреждане на кръвоносната система чрез увеличаване на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

-          Женско биле

Тази иначе изключително полезна билка, популярна с ненадминатите си качества и свойства, води до стесняване на кръвоносните съдове, когато се приема системно, а това е опасно в дългосрочен план.

Намалявайки консумацията на вредни храни, полагате грижи за кръвоносните си съдове и за поддържане на тялото младо и здраво, както и за увеличаване на продължителността на живота.

Кои храни са полезни за кръвоносните съдове и кой е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове?

Като цяло храните, които не водят до хипертония, високи нива на холестерола и триглицеридите, чистите храни от природата, които не са фабрикати и полуфабрикати – най-вече плодовете, зеленчуците, млечните продукти  – оказват полезно въздействие върху състоянието на кръвоносната система.

Сред храните, които са особено ценни за кръвоносните съдове, са богатите на Омега 3 мастни киселини като сьомгата, зехтинът, който намалява общия холестерол и холестерола на липопротеините с ниска плътност, с което помага да се поддържат артериите чисти, както и зеленчуци като спанакът, който регулира кръвното налягане и съхранява съдовете. Кой обаче сред зеленчуците е най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове?

Редица проучвания и изследвания по темата сочат чесъна като такъв. Чесънът не само редуцира високото кръвно налягане при системна консумация, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и помага при лечението им, но и ежедневната консумация на чесън помага за почистване на кръвоносните съдове и работи за предотвратяването на отлагането на калций, като по този начин предпазва от образуването на калцификация в коронарните артерии.

Лекар: Това са най-полезните храни за кръвоносните съдове

Така чесънът – този чуден дар от природата, се явява най-полезният зеленчук за кръвоносните съдове, който оказва полезно въздействие върху тях чрез уникалните си свойства и ги прочиства, за да подпомогне за елиминирането на вредата, нанесена от консумацията на храни, богати на холестерол.

Кои други зеленчуци са известни с ползите си за кръвоносните съдове?

Споменахме като полезен зеленчук спанака и това съвсем не е случайно. Тайната на уникалното въздействие на спанака върху съдовете се крие във високото съдържание на лутеин – вещество, което помага за предотвратяване на сърдечни удари, като не позволява отлагането на холестерол и поддържа стените на артериите чисти. Друг зеленчук в челните места на тази класация, чиято консумация подпомага здравето на кръвоносните съдове, е целината, която може да помогне за ефективното почистване на кръвоносните съдове.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. Ако имате колебания относно менюто, подходящо за вашите специфични здравословни проблеми, хронични заболявания, кои храни да изключите, както и на кои да наблегнете, за да се погрижите за здравето на съдовете и сърцето си, консултирайте се с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com