10 храни, които почистват кръвоносните съдове от холестерол

24261
10 храни, които почистват кръвоносните съдове от холестерол
Снимка: iStock

Малко вероятно е някой да се изненада, че диета, богата на тлъсто месо и други животински продукти, влияе върху повишаването на нивата на холестерола и отлагането на атеросклеротични плаки. Най-доброто лекарство са, разбира се, билковите продукти.

Нека разгледаме по-отблизо всичките десет.

1. Овесени ядки

Те са изключително ценен източник на сурови растителни фибри, т.е. фибри, които участват активно в метаболитните процеси, да не говорим за метаболизма на мазнините. Като инхибират усвояването на холестерола от храната, фибрите намаляват концентрацията му в кръвта. Овесената каша също е съкровищница от бета-глюкани, съединения, които подобно на фибрите свалят холестерола.

2. Ленено семе

Те изобилстват от растителни фибри. В допълнение към суровите растителни фибри, този продукт е източник на естествени статини, т.е. вещества, които свалят "лошия" холестерол. Лененото семе трябва да бъде редовна част от диетата на хора с високи нива на холестерол в кръвта - то го усвоява добре и подобрява отделянето му от организма.

Храни полезни при висок холестерол - лук, чесън и още...

3. Какао

Какаото е съкровищница от антиоксиданти, които, предотвратявайки окисляването на холестерола, намаляват шанса от полепване на плаки по стените на съдовете.

4. Чесън

„Свръхсилата“ на чесъна се дължи на неговата съставка с мистериозно звучащо име. Говорим за аминокиселината, отговорна за характерната миризма, наречена алицин. В допълнение към редица други ползи за здравето, чесънът е ефективен за понижаване на триглицеридите и защита на кръвоносните съдове чрез предотвратяване на възпаление. Важно е да присъства в диетата постоянно, но в малки количества.

5. Лук

При редовна употреба лукът има благоприятен ефект върху еластичността на кръвоносните съдове. Благодарение на съдържанието на кверцетин, лукът помага за прочистване на артериите.

6. Артишок

Цинаринът, съдържащ се в артишока, има жлъчегонно действие, подобрява усвояването на мазнините, дори и на холестерола. Колкото повече жлъчка има, толкова повече холестерол ще използва, така че концентрацията му в кръвта ще намалее.

ТЕЗИ храни са с високо съдържание на холестерол!

7. Шипка, морски зърнастец, касис

Плодовете с най-високо съдържание на витамин С трябва да намерят постоянно място в диетата на хората с атеросклероза. Както знаете, витамин С като мощен антиоксидант, уплътнява стените на артериите и е превенция за трупането на плаки по съдовете.

8. Студено пресовано масло от рапица и черен кимион

И двете растителни мазнини са източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се способни да преборят възпалението.

9. Спанак

Зелените листа от спанак са ценен източник на три антиоксиданта: хлорофил, витамини С и А, които предотвратяват окисляването на холестерола и предпазват от развитие на атеросклероза.

10. Херинга

Тази мазна морска риба е изключително богата на най-желания вид мазнини за здравето - омега-3 мастни киселини. Вклюването на херинга в менюто означава по-малък риск от възпаление и агрегация на тромбоцитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com