Колко лошо е наистина да задържате газове?

29966
Колко лошо е наистина да задържате газове?
Снимка: iStock

Макар да не говорим за това, отделянето на газове е нещо, което всички правим по няколко пъти на ден. Дори и да можете да изпускате газовете си тихо, все още съществува заплахата някой да усети какво сте направили. Всичко това означава, че понякога задържането на газовете е по-добър избор от небрежното изпускане. Но има ли последствия, когато решите да се въздържите? Това е въпросът за 1 милион лева, който всички си задаваме: Къде, по дяволите, отиват газовете, когато отказвате да ги пуснете? "Когато задържате газовете си, вие стягате мускулите на аналния сфинктер", споделят експертите. И тъй като газовете няма къде да отидат, те остават в капан в стомашно-чревния тракт, поне временно. Но червата ви са една дълга тръба, което означава, че една част влияе на друга. Така че газовете, които не са били освободени от ректума, могат да предизвикат нежелани симптоми в други части на стомашно-чревния тракт. Ето какво споделят експерти:

Чести СИМПТОМИ, които АЛАРМИРАТ за проблем с дебелото черво

1. МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА

Ако някога сте се възпрепятствали да изпускате газове, може би сте забелязали, че коремът ви се е издул като балон. Подуването на корема се получава, когато червата ви се разширяват с газ и заемат повече място в коремната кухина. В крайна сметка това води до изпъкване на корема навън.

2. МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА БОЛКА ИЛИ ДИСКОМФОРТ

Червата ви са тръба и могат да поберат определено количество. Колкото повече се разширява с газове, толкова по-раздуто и неудобно се чувства човек. При цялото това налягане, което се натрупва в тялото ви, не е изненадващо защо отказът от изпускане може да предизвика болки в корема.

3. МОЖЕ ДА СТИГНЕ ДО БЕЛИТЕ ВИ ДРОБОВЕ

Вярвате или не, задържаните от вас газове могат да си проправят път до белите ви дробове. „Вярно е, че някои газове се абсорбират през чревната стена в кръвния поток и в крайна сметка могат да стигнат до белите дробове и да бъдат издишани", споделят лекари в областта на гастроентерологията. Но спокойно. Газовете, които се отделят през устата, нямат миризма, така че не се притеснявайте, че ще имате лош дъх.

Премахнете от менюто си тези храни, те образуват газове

4. МОЖЕ ДА ВЛОШИ ЗАПУШВАНЕТО НА ЧЕРВАТА

Отказа от отделянето на газове може да доведе до проблеми при хора с редки, опасни състояния като чревна непроходимост. Това например е обструкцията. Тя се получава, когато в храносмилателния тракт има запушване, което пречи на преминаването на храната или изпражненията през червата. Ако имате пълна обструкция, нищо не може да се придвижи напред. Но когато става въпрос за частично запушване, газът все още може да се движи през тръбата. И би било от решаващо значение да се позволи на този газ да премине. Това е така, защото чрез задържанетона газа можете да увеличите вътрекоремното налягане и да влошите разтягането, което дори може да доведе до разкъсване, споделят лекари.

Лекар: С тези 2 напитки ще забравите за подутия корем

КАК ДА НАМАЛИМ ГАЗОВЕТЕ?

ПРЕМАХНЕТЕ ФАКТОРИТЕ, КОИТО ПРЕДИЗВИКВАТ ГАЗОВЕ. Експерти препоръчват да си водите дневник, за да следите кои храни предизвикват това действие. За много хора млечните продукти иглутенът предизвикват най-много газове. Ако не успеете да откриете виновниците, обърнете се към диетолог.

ЯЖТЕ БАВНО И ВНИМАТЕЛНО. Когато не бързате да дъвчете, предотвратявате прекомерното поглъщане на въздух. А по-малко въздух в червата означава по-малко газове.

НАМАЛЕТЕ ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ. Газираните напитки съдържат мехурчета, които са пълни с газ. Ако не се движите, червата ви не се движат, а колкото по-бавни са червата ви, толкова повече излишни газове могат да се натрупат. Физическата активност поддържа движението на нещата плавно и в правилната посока.

Какво да правим при постоянно подут корем и газове?

ПОСЪВЕТВАЙТЕ СЕ С ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ. Някои състояния на стомашно-чревния тракт може да допринасят за образуването на излишни газове в червата ви. Обърнете се към специалист по стомашно-чревни заболявания, който може правилно да ви оцени, диагностицира и лекува.

КОЛКО ЛОШО Е НАИСТИНА ДА ЗАДЪРЖАТЕ ГАЗОВЕ СИ?

Когато се въздържите, в повечето случаи рисковете не са особено сериозни. Предимно ще изпитате временно подуване на корема и дискомфорт, които ще се разсее, след като се освободите. Въпреки това задържането на газове не е приятно. Макар че в краткосрочен план можете да заглушите някои звуци, рано или късно газовете трябва да излязат навън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com