Чести СИМПТОМИ, които АЛАРМИРАТ за проблем с дебелото черво

31675
Чести СИМПТОМИ, които АЛАРМИРАТ за проблем с дебелото черво
Снимка: iStock/Guliver

Може би изпитвате дискомфорт в корема и се чудите на какво се дължи това. Причината може да бъде заседнал начин на живот, неправилно хранене или друго по-сериозно заболяване. Ето някои чести симптоми, които могат да бъдат индикатор за нередност в дебелото черво.

Газове – възможно е да има нещо, което не се усвоява добре в дебелото черво. Може би добрите бактерии в чревната флора са малко или имате някакво възпаление. В случая е важно да установите дали газовете се дължат на прием на определена храна като пълнозърнести продукти, боб, зеле, круши и други, или на проблем с дебелото черво.

Лесна смес, която чисти задръстеното дебело черво

Често натоварваме дебелото черво и стомаха с вредни храни, които хапваме, защото нямаме време да приготвим нещо здравословно, закъснява...

Диария – ако се случва твърде често, може да означава, че дебелото черво не абсорбира добре водата и останалите вещества и не извършва правилно своята функция. Може да става дума за болест на Крон, синдром на раздразненото черво или друго. Ако диарията е по-продължителна и не се оправя, консултирайте се с лекар, за да назначи изследвания.

Запек – понякога може да бъде и защото хапвате много суха храна. Все пак обърнете си внимание, ако не ви мине бързо, защото може да става дума за диветикулит или синдром на раздразненото черво. Наред със запека може да чувствате подуване, газове. Хапването на подходящите храни може и да оправи проблема, ако не е сериозен.

Коремна болка – тя може да се появи, ако сте хапнали нещо, към което изпитвате непоносимост, ако сте преяли или сте консумирали развалена храна. Болката в долната част на корема може да значи и че страдате от заболяване като синдром на раздразненото черво, дивертикулит, болест на Крон и други.

Липса на енергия – ще се запитате какво това състояние е свързано с дебелото черво? Ако храната не се усвоява правилно от него, в организма ще има липса на полезни хранителни вещества и витамини, носещи енергия на тялото. Това ще доведе и до проблеми със съня. Липсата на енергия може да бъде сигнал за болест на дебелото черво.

Как да прочистим дебелото черво с ленено семе?

Дебелото черво на човека е особено важна част от храносмилателната система. Една от основните му функции е елиминирането на изпражнения...

Кръв в изпражненията – възможно е възпаление и трябва да посетите лекар незабавно, защото може да става дума за сериозно заболяване. Независимо колко и къде откриете кръв при ходене до тоалетна, се допитайте до специалист.

Странни изпражнения – тяхната форма, цвят и консистенция са индикатор за нашето здраве и неговото състояние. Ако вашите изпражнения са с форма на тънък молив, може да има карцином. Ако са в бордо цвят, може би има кръв по тях. Ако са по-бледи, вероятно дебелото черво не абсорбира мазнини. Ако забележите нещо нетипично, се консултирайте с лекар.

За дебелото черво може да се погрижите като хапвате здравословни храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни. Ограничете приема на захар, кафе, алкохол, пържено, червени меса. Пийте достатъчно вода, за да бъдете хидратирани.

Статията има само информативна цел и не замества консултацията с лекар!

2 причини да започнете да консумирате грозде още сега

Гроздето е полезно за мозъка, сърцето, кожата и поддържането на здравословно тегло. То е богато на антиоксиданти, витамини и минерали. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com