Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести СИМПТОМИ, които АЛАРМИРАТ за проблем с дебелото черво

28 декември 2021, 13:05 часа

Може би изпитвате дискомфорт в корема и се чудите на какво се дължи това. Причината може да бъде заседнал начин на живот, неправилно хранене или друго по-сериозно заболяване. Ето някои чести симптоми, които могат да бъдат индикатор за нередност в дебелото черво.

Газове – възможно е да има нещо, което не се усвоява добре в дебелото черво. Може би добрите бактерии в чревната флора са малко или имате някакво възпаление. В случая е важно да установите дали газовете се дължат на прием на определена храна като пълнозърнести продукти, боб, зеле, круши и други, или на проблем с дебелото черво.

Диария – ако се случва твърде често, може да означава, че дебелото черво не абсорбира добре водата и останалите вещества и не извършва правилно своята функция. Може да става дума за болест на Крон, синдром на раздразненото черво или друго. Ако диарията е по-продължителна и не се оправя, консултирайте се с лекар, за да назначи изследвания.

Запек – понякога може да бъде и защото хапвате много суха храна. Все пак обърнете си внимание, ако не ви мине бързо, защото може да става дума за диветикулит или синдром на раздразненото черво. Наред със запека може да чувствате подуване, газове. Хапването на подходящите храни може и да оправи проблема, ако не е сериозен.

Коремна болка – тя може да се появи, ако сте хапнали нещо, към което изпитвате непоносимост, ако сте преяли или сте консумирали развалена храна. Болката в долната част на корема може да значи и че страдате от заболяване като синдром на раздразненото черво, дивертикулит, болест на Крон и други.

Липса на енергия – ще се запитате какво това състояние е свързано с дебелото черво? Ако храната не се усвоява правилно от него, в организма ще има липса на полезни хранителни вещества и витамини, носещи енергия на тялото. Това ще доведе и до проблеми със съня. Липсата на енергия може да бъде сигнал за болест на дебелото черво.

Кръв в изпражненията – възможно е възпаление и трябва да посетите лекар незабавно, защото може да става дума за сериозно заболяване. Независимо колко и къде откриете кръв при ходене до тоалетна, се допитайте до специалист.

Странни изпражнения – тяхната форма, цвят и консистенция са индикатор за нашето здраве и неговото състояние. Ако вашите изпражнения са с форма на тънък молив, може да има карцином. Ако са в бордо цвят, може би има кръв по тях. Ако са по-бледи, вероятно дебелото черво не абсорбира мазнини. Ако забележите нещо нетипично, се консултирайте с лекар.

За дебелото черво може да се погрижите като хапвате здравословни храни, богати на фибри – плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни. Ограничете приема на захар, кафе, алкохол, пържено, червени меса. Пийте достатъчно вода, за да бъдете хидратирани.

Статията има само информативна цел и не замества консултацията с лекар!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес