Коронавирусът: Враг с много съюзници вкъщи

3445
Коронавирусът: Враг с много съюзници вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Новият коронавирус, наречен "враг на човечеството" от Световната здравна организация, отприщи ритмиката и световните лидери обявяват собствените си войни за смъртоносната болест.

Вирусът се предава предимно чрез дихателни капчици, но и чрез физически контакт с всекидневни предмети, така че фронтовата линия е точно под носа ни.

Коронавирус: Хигиена по време на пандемия

Всичко, което трябва да знаем за хигиената по време на пандемия от коронавирус. Какво трябва да направим и за какво да мислим? Съветите...

От бутона на асансьора до тоалетната седалка, ето няколко от нашите ежедневни врагове по времето на коронавирус. Но има и няколко предмета, които може би са били обвинени погрешно, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Заклети врагове

"Всеки предмет или повърхност, който е бил докоснат или замърсен от кашлица, капчица или екскременти, може да бъде заразен", казва Амандин Гамбъл, изследовател от лабораторията „Лойд-Смит“ в Калифорнийския университет.

Според проучване, публикувано миналата седмица в New England Journal of Medicine, за което Гамбъл е допринесъл, новият коронавирус все още може да бъде открит на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана след два до три дни и до 24 часа на картон.

Данните обаче са получени в лабораторни условия и не е известно дали оставащото количество вирус е достатъчно, за да е все още заразно.

МЗ: Спазвайте висока лична хигиена, маски да носят болните хора

Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19. Няма мяст...

"Трябва основно да внимавате за предмети и повърхности, които е вероятно да са били в контакт с голям брой хора, като масички за кафе, металните тръби в градския транспорт, дръжките на вратите, бутоните на асансьора и ключовете за осветлбение на обществени места" казва тя.

"Тъй като не е възможно напълно да се избегне докосването до тези предмети и повърхности (например от хора, които живеят в жилищни сгради или пазаруват хранителни стоки), важно е да измиете ръцете си и да избягвате да докосвате лицето си, за да не се заразите и кашляйте в шепата си, кихайте в кърпичка, за да избегнете заразяване на другите."

Брандън Браун, епидемиолог от Калифорнийския университет, казва, че големите врагове са "нещата, които носим отвън".

"В магазина може да извадим портфейла си, след като докоснем повърхности или други предмети (които са заразени), след това (ние) изваждаме пари, карта, нашата лична карта, така че всички те да бъдат изложени", казва той.

Възможни врагове

Кой е най-ефективният сапун срещу коронавируса?

В търсене на добра защита за цялото семейство срещу коронавирус, специалисти от цял свят изследват какво неутрализира вирусните инфекци...

COVID-19 може да се предава чрез фекалии, според проучване, публикувано в Nature на 13 март от китайски изследователи.

Те открили следи от вируса в ректални тампони от деца.

"Ако предаването чрез фекалиите се потвърди, тогава ще трябва да внимаваме за тоалетните, което може да изглежда контраинтуитивно за респираторно заболяване, но това се е случвало в миналото" с коронавируса в основата на епидемията от ТОРС през 2002-2003 г., казва Амандин Гамбъл.

"Препоръката в такива случаи е да дезинфекцирате често тоалетните седалки и особено да затворите капака преди пускането на водата, за да избегнете разпространението на заразени капчици", казва тя.

Все още обаче не е известно дали вирусът, открит в изследването, е достатъчно непокътнат, за да бъде заразен, което може да бъде потвърдено само от лабораторни култури.

Как да си направим дезинфектант за ръце

В свят, покосен от пандемия, личната хигиена е от изключителна важност. Както може би сте чули десетки пъти – мийте ръцете си! А ...

Междувременно нашият надежден спътник мобилният телефон също може да е троянски кон.

"Ние използваме мобилните си телефони през целия ден, независимо дали сме в дома си, на работа ..., в магазина, купувайки консумативи, така че при тях има много излагане на опасност", казва Брандън Браун.

Но Франсоа Белю, професор по компютризирани системи в биологията в Университетския колеж Лондон, не е съгласен.

Дезинфекцирайте мобилния си телефон? "Това не би причинило никаква вреда, но ако споделяме телефона си с други хора, за мен не е очевидно как дезинфекцията може да ни защити или да ограничи разпространението на COVID-19."

Фалшиви врагове

Как трябва да си миете ръцете (ВИДЕО)

Напоследък заради грипната вълна и разпространението на коронавирусa все по-често ни съветват да имаме безупречна хигиена, когато става...

Компютърните ни клавиатури са изложени на ръцете ни през цялото време и следователно може да се страхуваме да бъдат място за размножаване на вируса. Те също са направени от пластмаса и имат много малки кътчета и процепи.

Но някои изследователи смятат, че тяхната роля в разпространението на вируса е малка или дори несъществуваща, ако собственикът е единственият потребител и той си мие ръцете веднага след пристигането си вкъщи или на работа.

А водата от чешмата и варените храни не представляват абсолютно никаква опасност, подчертава Брандън Браун.

"Водата от чешмата се приготвя и почиства централно и е безобидна, когато става въпрос за COVID-19", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com