Кухненската ви дъска за рязане е за смяна? Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат при избора на нова

3694
Кухненската ви дъска за рязане е за смяна? Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат при избора на нова
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за дървесина за изработката на кухненска дъска за рязане, трябва да избягвате три характеристики на дървото: мекота, пореста структура и токсичност.

  • При меките видове дървесина бързо се появяват следи от рязане по цялата повърхност. Също и петна. Това е не само визуален недостатък, но и компрометира хигиената на храните и на кухненската среда. Меките дървесни видове, които трябва да се избягват, включват балса, кедър, хвойна, бор, секвоя и смърч.
  • Порестата дървесина също не е за предпочитане. Високата порьозност означава, че миризмите на храна, петната, плесените и бактериите ще се натрупват по повърхността на дъската за рязане и ще живеят там завинаги. Сред порестите дървесини са махагон, лютиче, дъб и ясен. Още: 5 бързи и ефективни начина да се отървете от неприятната миризма в кухнята
  • Токсичната дървесина е компромис със здравето ви. Има някои видове дървесина с опасни нива на токсичност и не трябва да влизат в контакт с храна или да се използват за каквито и да било кулинарни прибори. Съществуват няколко вида токсична дървесина, сред които бор, бреза и махагон. Ако се придържате към дървесина, произхождаща от дърво, което произвежда ядливи плодове, би трябвало да сте в безопасност.

Сред най-предпочитаните видове дървесина за изработка на дъска за рязане попадат:

Тик

Тикът е изключително устойчив на бактерии, влага и петна (не е чудно, че в миналото е бил предпочитан за лодки и мебели) благодарение на затворената си структура. Като материал за дъска за рязане е изключително устойчив и безспорно красив.

Тикът също така е в състояние да запазва естествените масла по-добре и по-дълго от други дървесни видове като клен или орех и не се нуждае от толкова редовно омасляване или подхранване, колкото дъските за рязане, изработени от тези други материали.

Съдържанието на силициев диоксид в тиковата дървесина, я прави достатъчно твърда, за да бъде здрава и устойчива, но не толкова твърда, че да затъпи ножа ви. Дъските за рязане от тиково дърво са с кафяв или оранжев цвят и се отглеждат в Югоизточна Азия.

Клен

Още: Ето защо бамбукът не е вашето най-добро решение при избора на дъска за рязане

Вероятно най-разпространеният материал в дървените дъски за рязане е кленът. Дъската за рязане от клен предлага идеалната комбинация от твърдост на повърхността и добро отношение към кухненските ножове. Малките пори в клена също така не позволяват на бактериите да се развиват по повърхността.

От друга страна, дъските за рязане от клен са по-светли на цвят от другите дървесни видове, така че петната са малко по-очевидни... Освен това те са лесни за почистване и поддръжка.

Бук

Друг стандартен вариант в областта на дъските за рязане, букът предлага безопасност за храните, твърдост и доста висока степен на устойчивост на удар (също така е устойчив на надраскване, петна и влага).

Букът е сравнително достъпен, но ще изисква повече поддръжка и усилия от ваша страна: тъй като се свива лесно, се нуждае от ежемесечни грижи и, тъй като е по-светъл на цвят, ще трябва да бъдете особено внимателни с петната от храна.

Орех

Орехът е най-мекият сред твърдите дървесни видове за дъски за рязане. Въпреки че режещият ръб на ножа ви е напълно безопасен при дъска за рязане от орех, вероятността от поява на вдлъбнатини, изкривяване или надраскване е по-голяма.

Орехът е безопасен за хранителни продукти и не се нуждае от толкова много грижи, колкото останалите видове дърво от този списък. Вероятно най-голямото предимство на ореха е в неговите по-тъмни тонове, което определено е плюс при интензивна употреба и натоварени кухни. Още: Най-добрите цветове за кухнята за 2024 г. според дизайнерите

Всички дъски за рязане, независимо от материалите, от които са изработени, трябва да се контролират постоянно, за да се гарантира хигиената и безопасността. Ето някои важни моменти:

  • Кръстосано замърсяване: храни като суровото месо съдържат бактерии (предназначени да бъдат отстранени по-късно по време на процеса на готвене), които могат да замърсят други видове храни като хляб или пресни плодове и зеленчуци. За да се избегне това, е препоръчително да се използват различни дъски за рязане за всяка от тях. Дървена дъска за рязане с непорьозна повърхност е по-добра за сурово месо, птици и морски дарове.
  • Почистване: измивайте дъските за рязане с топла или гореща сапунена вода след всяка употреба. Важно е да не оставяте хранителни сокове и течности върху дървената повърхност твърде дълго (особено при течностите от сурово месо).
  • Дезинфекциращ разтвор. За допълнителна хигиена можете да дезинфекцирате дъските си от време на време със специален почистващ разтвор. За дървени дъски за рязане можете да използвате амониев дезинфектант, който е по-подходящ за органични материали.
  • Изсушете. Бактериите се развиват добре във влага, така че след като измиете дъските за рязане, е важно те да изсъхнат напълно. Изсушете ги на въздух или използвайте хартиена кърпа.
  • Замяна. Препоръчваме ви да правите визуална проверка на дъската за рязане от време на време. Ако дъската ви за рязане има дълбоки и видими вдлъбнатини, значи е време да бъде сменена. Това важи за дъски за рязане от всички материали, но ако изберете висококачествена дървена дъска за рязане, това няма да се случва често (какъвто може да е случаят например с пластмасова дъска за рязане).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com