Лечебните свойства на алое вера

17391
Лечебните свойства на алое вера
Снимка: iStock/Guliver

Алоето е растение, което може да се отглежда у дома. На първо място, това е неизискващо декоративно растение, но алое вера е известно и като лек за слънчево изгаряне, алергии, трудно зарастващи рани и дори акне. Сокът от алое вера може да се пие като част от почистваща диета. За какво още е полезен сокът от това растение?

Алое - хранителни вещества

Алоето се състои от много ценни съставки за хората. Съдържа 75 потенциално активни съставки: витамини, ензими, минерали, захари, лигнин, сапонини, салицилова киселина и аминокиселини.

Витамини: Алое вера съдържа витамини А , С и Е, които са антиоксиданти, витамин В12 , фолиева киселина и холин - антиоксидантът неутрализира свободните радикали,

Ензими: Алоето съдържа 8 ензима: алиаза, алкална фосфатаза, амилаза, брадикиназа, карбоксипептидаза, каталаза, целулаза, липаза и пероксидаза. Брадикиназата помага за намаляване на прекомерното възпаление, когато се прилага върху кожата, докато други ензими помагат за разграждането на захари и мазнини.

Минерали: Алоето осигурява калций, хром, мед, селен, магнезий, манган, калий, натрий и цинк. Тези минерали са необходими за правилното функциониране на различни ензимни системи в различни метаболитни пътища.

Други: Алое Вера осигурява 20 от 22 -те аминокиселини, необходими на хората и 7 от 8 -те незаменими аминокиселини, необходими за правилното функциониране на организма. Съдържа и салицилова киселина с противовъзпалителни и антибактериални свойства .

Лечебни свойства на алое

Алоето има редица полезни свойства, които имат положителен ефект върху тялото ни. Стотици години се използва за лечение на различни заболявания. Въпреки че е известен главно със своите слабителни свойства, разбира се, това не спира дотук.

Увеличава производството на полезни за черния дроб вещества и по този начин се използва като помощно средство при чернодробни заболявания. Алоето увеличава производството на стомашен сок, поради което се счита за ефективно средство за стимулиране на апетита. Влияе на перисталтиката на червата, помага в борбата с запека и възстановява киселинно-алкалния баланс в организма.

В допълнение, високото съдържание на полизахариди го прави полезен при лечението на заболявания на храносмилателната система, например възпаление и стомашни язви. Използва се за лечение на язва на дебелото черво.

Подпомага метаболизма на въглехидратите и мазнините. Той помага да се поддържа правилното ниво на глюкоза и холестерол в кръвта. Алоето има противовъзпалителни, фунгицидни и бактерицидни свойства, което го прави идеален за инфекции, увреждания на кожата, драскотини, ожулвания и изгаряния.

Алое вера помага при възстановяването на увредените тъкани. Алое успокоява симптомите на кожни заболявания, например:

- алергии 

- екзема 

- псориазис

- акне 

От своя страна водният екстракт от листата на алое от дърво се използва за лечение на повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, причинени от бактерии или вируси. 

Използването на алое вера се препоръчва при условия на намален имунитет - съдържащите се в него съставки подпомагат защитата на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com