Лекар обясни как въздейства тютюнопушенето върху дихателната система

1647
Лекар обясни как въздейства тютюнопушенето върху дихателната система
Снимка: iStock/Guliver

Тютюнопушенето, широко разпространен навик с тежки последици за здравето, оказва силно влияние върху дихателната система. Сложната мрежа от дихателни пътища и деликатната белодробна тъкан са особено уязвими към вредните вещества, съдържащи се в тютюневия дим. Пагубното въздействие на тютюнопушенето върху дихателната система е добре документирано и обхваща редица опустошителни последици.

Едно от най-преките последствия от тютюнопушенето върху дихателната система е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) - прогресивно и нелечимо състояние, което включва хроничен бронхит и емфизем. Токсините, вдишвани при пушене, дразнят и възпаляват дихателните пътища, което води до хронична кашлица, прекомерно производство на слуз и задух. С течение на времето белодробната тъкан губи своята еластичност и малките въздушни мехурчета в белите дробове, наречени алвеоли, се увреждат, което влошава способността им за ефективен обмен на кислород и въглероден диоксид. Това влошаване значително влошава качеството на живот на човека.

За последиците от тютюнопушенето в юношеска възраст

Ракът на белия дроб, който е тежко последствие от тютюнопушенето, е тясно свързан с увреждането на дихателната система. Канцерогените в тютюневия дим могат да предизвикат мутации в белодробните клетки, което води до неконтролируем растеж и развитие на злокачествени тумори. Прогнозата за рака на белия дроб често е мрачна поради късното му диагностициране, като значителна част от случаите се дължат на тютюнопушенето.

Освен тези добре познати последици тютюнопушенето изостря и други респираторни проблеми, като например астма. Тютюневият дим действа като мощен дразнител, предизвиква възпаление на дихателните пътища и увеличава честотата и тежестта на астматичните пристъпи. Децата, изложени на пасивно пушене, са особено уязвими, като развиващите се бели дробове са изложени на по-голям риск от дългосрочно увреждане.

Освен това тютюнопушенето отслабва имунната защита на дихателните пътища, което прави хората по-податливи на инфекции като пневмония и бронхит. Отслабената способност за изчистване на слузта и борба с патогените допълнително увеличава рисковете за дихателните пътища, свързани с тютюнопушенето.

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Отказът от тютюнопушене дава надежда за обръщане или намаляване на тези вредни последици. Макар че процесът на възстановяване на дихателната система е постепенен, подобренията започват почти веднага след отказване на цигарите. Белите дробове започват да се изчистват от слузта, а функцията на белите дробове постепенно се подобрява, като се засилва обменът на кислород. С течение на времето рискът от развитие на ХОББ и рак на белия дроб намалява, което показва забележителната устойчивост на човешкия организъм.

Въздействието на тютюнопушенето върху дихателната система е дълбоко и многостранно. Тютюнопушенето нанася тежки и трайни увреждания - от коварното развитие на ХОББ и рак на белия дроб до обострянето на астмата и повишената уязвимост към инфекции. Разбирането на тези последици подчертава неотложността на ограничаването на употребата на тютюн и насърчаването на отказването от тютюнопушене не само за личното здраве, но и за намаляване на тежестта върху системите на здравеопазване и обществото като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com