Лекар: Съвети за плавен преход от лято към есен и подсилване на имунната система

5548
Лекар: Съвети за плавен преход от лято към есен и подсилване на имунната система
Снимка: istockphoto.com

Дните започват да стават забележимо по-къси, по-студени и по-тъмни и почти можете да почувствате зимата по пътя си. Имате желание да обуете топли чорапи, да прекарате повече време на закрито с чаша горещо какао. Но дори и да сте разочаровани да видите как лятото си отива и есента поема отговорността, все още има начини да улесните този преход.

Грижете се добре за имунната си система

Това трябва да е основен приоритет. Силната имунна система е ключът към доброто здраве и щастие. А стресът, причинен от смяната на сезоните, удвоява нуждата ни от определени хранителни вещества, особено витамини от В-група. Ето защо не забравяйте да добавите пълнозърнести храни, като хрупкав хляб и овесена каша, към вашата диета.

Поддържането на защита на имунната ви система също означава да пиете достатъчно течности и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци. За щастие не е трудно да се набавят витамини и хранителни вещества през есента.

Влезте в готвенето

Есента е сезонът на прибиране на реколтата, който ни осигурява храни с високо съдържание на витамини, на които ще можете да се наслаждавате през цялата зима. И това е идеалното време редовно да сменяте храната за вкъщи с домашно приготвени ястия.

Също така е време да откриете, че можете да се любувате на наситени и живи есенни цветове не само на улицата, но и направо в чинията си. Всичко това, защото сезонните есенни храни са толкова многоцветни и весели: тиква, цвекло, тиква, картофи, боровинки, зеле, моркови, райска ябълка, ябълки, царевица.

Припомнете си любимите си рецепти за супа, яхния и пай, които ви карат да мислите за есента. Може би познавате някои от тези любими за всички времена: пюре от сладки картофи, пай с ябълки или круши, печена тиква, хрупкави свински пържоли. Или може би имате своя собствена готварска книга, пълна със стари семейни рецепти. Като експериментирате с есенни ястия, ще видите колко подхранващи храни може да предложи есента.

Погрижете се по-добре за цикъла си на сън

Имаме нужда от сън, за да презаредим батериите си и да подобрим лечебните процеси в тялото. По този начин правим прехода в средата на сезона по-малко забележим. Ако сте склонни да пропускате сън поради дългите летни дни и късите летни нощи, време е да промените графика си и да започнете да си почивате. Ако не го направите, може да се почувствате изтощени и лесно раздразнени през деня.

И така, възстановявайки правилните биоритми, ние ефективно започваме да подготвяме тялото си за зимата. Не е трудно да разберете от колко сън всъщност се нуждаете – просто си легнете около 22 часа през уикенда и се събудете без будилник на следващия ден. Ако се чувствате най-бодри, когато се събудите, това означава, че сте спали достатъчно.

Този зеленчук подобрява зрението и имунната система

Превърнете стоенето на закрито във възможност

Важно е да поддържате духа си висок, защото преходът към по-студен сезон може да ви навреди. И с лошото време навън може да се почувствате сякаш сте в капан вътре. Не позволявайте да ви стигне.

Помислете за любимите си дейности на закрито. Какво направи падането толкова страхотно, когато бяхте дете? - Настолни игри? Да създавате неща със собствените си ръце? Да каните приятели? Има толкова много за избор.

И не забравяйте празничното настроение! Есента е сезонът на декорациите за Хелоуин, Деня на благодарността, ароматизираните латета, обилни ястия с любимите ви хора. Какво друго може да поиска човек?

Освежете дома си

Съобразете се с есента и направете дома си по-топъл и привлекателен. Вероятно сте имали по-добри неща за вършене през лятото, но сега можете да използвате повече време на закрито в своя полза.

Не е нужно да променяте твърде много. Просто добавянето на ярки и щастливи цветове към мястото ви, купуването на нови калъфки за възглавници, носенето на домашни растения е достатъчно добро. Или можете да придадете на крайната си маса нов шикозен облик. Редекорирайки мястото си, ще се заемете приятно.

Упражнявайте тялото си

По-студените сезони не означават почивка от упражнения, а точно обратното. Помислете за това: през горещите летни дни прекарваме много време на открито и се движим много. През есента сме значително по-малко активни. Нашата физическа активност често се ограничава до тренировки на закрито.

Ако спрем да спортуваме, освен напълняване, можем да имаме още по-голям проблем с ръцете си. Циркулацията на лимфата през тялото се забавя, когато се движим по-малко. Когато това се случи, лимфната система вече не може да филтрира токсините и се запушва, което отслабва имунната ви система. Ето защо правенето на поне кратки сутрешни упражнения ще помогне много.

Правилната диета за укрепване на имунната система

Уютно до есента

С по-студените и по-къси дни по-лесно се улавяме от промени в настроението. Така че може би е време да внесем повече положителни емоции и да си припомним, че есента всъщност е най-уютният сезон от всички. Увиваме се в любимите си шалове, пуловери, обличаме топли ботуши и палта. Сякаш есента има за цел да създаде усещане за комфорт.

Това е времето, когато се чувстваме уютно в малките кафенета, отпивайки топли напитки или се сгушваме под топло одеяло у дома, докато четем или гледаме филм. Сезонът не е оживен, така че няма нищо лошо да станете малко меланхолични и замислени през есента. Тъй като нежната меланхолия може да бъде огромен източник на творчество и вдъхновение.

В крайна сметка есента ни учи да се движим в ритъма на всеки сезон, да научим повече за приемането на промяната в живота си и да намерим красотата в познатото. Това е идеалното време да се насладите на по-забавен живот, да се отдадете на вкусни есенни храни и да повишите положителните вибрации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com