Лекар: Този хранителен навик може да е признак на деменция

14525
Лекар: Този хранителен навик може да е признак на деменция
Снимка: Istock

Деменцията е група от симптоми, свързани със загуба на когнитивни функции. Най-често се среща при хора над 65 години и може да доведе до проблеми с паметта, както и до промени в личността и поведението.

Вижте още: Кардиолог разкри любима храна, която е много полезна за сърцето

Повечето от нас са наясно с някои от симптомите, загубата на памет и говор са сред най-честите признаци. По-малко известен е фактът, че това състояние може да причини и определени промени в хранителните навици.

Д-р Джоунс Юйс, заедно с фармацевта Абас Канани, предупредиха за явен предупредителен знак за деменция, който лесно може да бъде пренебрегнат.

Повишеното желание за сладко може да означава, че човекът потенциално има деменция. В разговора за The Daily Express Канани разкри, че промененото усещане за вкус може да засегне някои хора с това състояние.

"Най-честият признак е повишеното желание за сладки деликатеси, като торти и шоколадови бонбони. Повтарящото се желание за сладки храни, особено по-меки текстури като сладолед или пудинг, обикновено е изкушаващо, защото е по-лесно за ядене от хора, които може да имат затруднения с дъвченето или преглъщането с напредването на тяхната деменция" обяснява специалистът.

Канани твърди, че сладките храни могат да станат по-привлекателни за хората с деменция, тъй като състоянието може да промени възприятието за вкус, което води до предпочитание към по-сладки храни в сравнение с други.

Вижте още: Необичаен симптом, който разкрива повишен кортизол при жените

"Познатите сладки вкусове и текстури също могат да бъдат източник на комфорт. Положителните спомени и емоции, свързани с определени вкусове, дори ако хората с това състояние имат затруднения да си спомнят определени събития или преживявания, могат да ги привлекат към определени сладки храни" добави той.

Абас Канани обаче каза, че не само пристрастяването към сладкото може да повлияе на хранителните навици на пациентите с деменция.

"Деменцията всъщност може значително да повлияе на вашето вкусово възприятие, както и на вашите вкусови предпочитания" - обясни фармацевтът и след това подчерта, че промените във функционирането на мозъка, причинени от деменцията, влияят върху нашата сензорна обработка, която може да се прояви по различни начини.

"Докато някои може да развият жажда за сладки храни, например, други може да загубят интерес към храненето, да забравят да ядат или да загубят способността да разпознават кога са гладни или жадни" - предупреди Абас Канани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com