Лесно почистване на ютията без препарати

16318
Лесно почистване на ютията без препарати
Снимка: iStock/Guliver

Ютията е верен помощник на всяка добра домакиня, но често пъти добива трагичен вид след прекалена употреба или злополучно гладене на дрехи. Освен това започва да задира дрехите и не е напълно ефективна в работата си. За да върнете бляскавия вид на ютията си, можете да пробвате да я почистите сами.

Един от вариантите е да загреете 200 мл вода и щом кипне, да добавите 2 пакетчета лимонена киселина. Докато е още гореща течността, да напоите с нея хавлиена кърпа. Поставете ютията върху мократа кърпа за 1 час и я задръжте така. След това изчистете с мека гъба повърхността на уреда.

Как и колко често трябва да чистите мивката в кухнята

Мястото, на което извършвате голяма част от домакинските си задължения, кухненската мивка, вижда много мръсотия на дневна база. И с теч...

Ако не разполагате с лимонена киселина, можете да опитате и нещо друго. За целта ви трябва много силен оцет, с които да напоите гъба и да обтриете с нея загорялата ютия. Изчакайте 15-20 минути и довършете почистването с препарат за измиване на чинии. Ефектът от почистването на ютията ще е още по-силен, ако предварително загреете оцета за 1 минута.

Вариант е да пробвате да почистите мръсната ютия с помощта на стара мека четка и паста за миене на зъби, като нанесете продукта и изтъркате лекичко зацапаните зони. След това лъснете до блясък с подходяща памучна кърпа.

В случай че имате прах за пране, можете да замените пастата за зъби с него. Просто навлажнете мека четка, потопете в праха, разпенете и разтъркайте по загорялата ютия. Изчакайте десетина минути и почистете с влажна кърпа.

Внимание! Преди да приложите някои от описаните домашни техники за почистване на ютия, първо прочетете упътването на уреда, с който разполагате. Уверете се, че предложените хитринки няма да навредят на ютията заради нейните специфики.

20 трика, с които ще поддържате дома си чист за по-малко от минута (ВИДЕО)

Най-трудната част за почистването е да отделите време за него, нали? Грешка! Устината е, че за по-малко от минута на ден можете да под...

Ако решите да почистите уреда с домашните средства, правете го само при изключена ютия. Когато работите с оцет или други агресивни течности, носете гумени ръкавици.

Има и друг стар трик за чистене на ютия. За него ви трябва сол. Готварският продукт се разпръсква върху памучна тъкан, която, от своя страна, е хубаво разпъната на дъска за гладене. Не ви трябва много сол. 3-4 с.л. ще ви свършат работа.

След това включвате уреда и започвате да гладите с него тъканта със сол. Не натискайте твърде силно, движенията трябва да са плавни и леки. Когато направите 2-3 обиколки с ютията по плата, я изключете. Когато уредът се охлади, го забършете с друга влажна кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com