Любопитни факти за смяната на часа

18636
Любопитни факти за смяната на часа
Снимка: Actualno.com

В неделя, 28 март 2021 година, превъртаме часовника с 1 час напред, за да преминем към лятно часово време. Това ще се случи в 03:00 часа през нощта, като ще спим час по-малко, тоест от 03:00 часа става 04:00.

През октомври отново ще се върнем към зимното часово време. Това ще се случи отново през нощта в събота срещу неделя, 31 октомври 2021 година, когато ще компенсираме изгубения час и от 04:00 часа ще върнем часовника назад до 03:00.

Мюнхен: Железниците забравили да върнат часовниците, объркали хиляди пътници

На гарата в Мюнхен настанало объркване, след като служители на железниците забравили да върнат часовниците с един час назад, пише Deuts...

Нямаше ли да спираме със смяната на времето

През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г., но заради очаквани сътресения в някои сектори като транспорт и въздухоплаване, то беше отложено. Прибързаното решение щеше да доведе до хаос в комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

Според евродепутатите най-реалистично и гладко би било смяната на часовото време да престане през 2020 година. България все още не е взела окончателно решение дали оставаме на лятно часово време (daylight savings time) или на астрономическо часово време (зимно).

Според проведените до момента анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време. Ако това се случи предстоящата неделна смяна на стрелките ще бъде последна. В обратния случай, ако решим да останем на астрономическо часово време, за последен път ще сменим часа през октомври 2021 година.

51% от българите предпочитат лятното часово време

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово...

Защо сменяме часа два пъти годишно и какво представлява лятното часово време

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневната светлина. Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така през пролетните, летните и ранните есенни месеци (септември и октомври). С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа или учене.

Увеличават се гласуващите в анкетата за часовото време

Над 7000 българи са участвали до този момент в допитването дали да отпадне смяната на лятно и зимно часово време. Това става ясно от са...

Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла-тъмна част на денонощието и в зависимост от сезона.

Историческа обосновка и любопитни факти

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 година. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно е предложено от английския строител Уилям Уилет в памфлета „Пилеене на дневна светлина“, публикуван през 1907 година. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

ЕК oдобрява премахването на промяната в часовото време

Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат промяната на часово време, според която часовниците се придвиж...

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 година. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година. На 10 март 1918 година Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В кои държави има смяна на часа

Държавите в синьо в северното полукълбо и държавите в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.

Държавите в светло сиво са използвали смяната на времето, но в даден момент са се отказали, а държавите в тъмно сиво никога не са сменяли времето.

Над 4 млн. европейци гласуваха в допитването за лятното часово време

4,6 млн. граждани на Европейския съюз са дали мнението си дали да бъде отменено или не лятното часово време. Допитването беше организир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com