Миризливките вредят на доматите – как да се отървем от тях?

100892
Миризливките вредят на доматите – как да се отървем от тях?
Снимка: iStock/ Guliver

Макар че не хапят и не вредят на хората, миризливките са много досадни за собствениците на жилища, тъй като излъчват крайно неприятна миризма. А за земеделците са истинско бедствие, защото нападат доматите, зърното, агодоплодните култури и много видове овошки.

Миризливките (Palomena prasina), наричани още вонещици, са буболечки от разред “Полутвърдокрили”. Една част от тях са “тревопасни”, така че предпочитат да се хранят с растения, плодове, ядки и семена. Те дупчат с хоботите си листата на растенията, за да пият от соковете им, но по този начин листата се свиват, обецзветяват се и изсъхват. “Миризливките могат да причинят щети за милиони долари, особено в плодовите култури като ябълки, праскови и круши”, казва Майкъл Дж. Рауп, доктор по ентомология в Университета в Мериленд. “Те увреждат и доматите, затова трябва да ги разглеждаме като вредители в домашните зеленчукови и овощни градини”.

Има над 4000 различни видове миризливки, които нападат овощните и зеленчукови градини. Яркозелените са т. нар. дървесни миризливки, те най-често нападат ябълките, прасковите, райските ябълки и цитрусовите култури. Сивокафявите миризливки са вредител при зърнените култури, а ягодовите, които са обагрени от тъмночервено до кафяво и имат зеленикавокафяви крилца нападат предимно малините, ягодите, касиса и френското грозде. Салатите, репичките, зелето и ряпата се нападат от кръстоцветната миризливка, която има червен или жълт гръб, покрит с черни линии. Един вид миризливки нападат само люцерната.

Има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да се справите сами с проблема.

Съвет 1: С какво да пръскаме?

С този лесен трик ще забравите завинаги за плевелите

Искате да се отървете от плевелите в градината, но не искате да използвате агресивни химикали? Представяме ви фантастична домашна рецеп...

Може да се изкушите да потърсите някакъв спрей или препарат, за да напръскате и убиете миризливките, но според ентомолозите тези продукти не си заслужават. “Не препоръчваме спрейове за миризливки, тъй като няма конкретна област в дома, върху която да се прилагат тези химикали и вероятността насекомите да влязат в контакт с препарата е непредсказуема”, обяснява д-р Матю Бертоне, ентомолог и директор на Клиниката по болести по растенията и насекомите в държавния университет в Северна Каролина.

Д-р Майкъл Уолдвогел, ентомолог в държавния университет в Северна Каролина, предупреждава, че спрейовете и препаратите могат да създадат опасност, ако имате малки деца или домашни любимци. Химичните средства за борба са от втора група и използването им у дома е нежелателно. Освен това миризливките са резистентни към повечето пестициди.

Има два естествени инсектицида, които могат да бъдат използвани – пудра от диатомит, която при контакт дехидратира миризливките и те умират. Друг ефикасен срещу миризливките инсектицид се добива от цветето

пиретрум и носи същото име. Помагат отвара от люспите на лук или мента, настойка от лют пипер, синап и чесън, ментовото масло, като с тях се пръскат градинските и стайните растения. Те не убиват миризливките, но ги прогонват надалеч.

Съвет 2: Хванете миризливките

Как правилно се засаждат картофи за богата реколта?

Щедра реколта от картофи благодарение на един трик! Преди засаждането трябва да подготвите клубените. Можете да пропуснете този момент...

Подобно на колорадския бръмбар, изпитан начин за борба с миризливките е механичното им улавяне. Можете да съберете миризливките у дома с помощта на прахосмукачката си. Другият вариант е да направите фуния от пластмасова бутилка за вода. Отрежете горната част, обърнете я в бутилката и създайте фуния, за да загребете буболечките.

След като ги хванете, трябва да ги изхвърлите, като идеята да ги пуснете в тоалетната може да е само загуба на вода. Хвърлете ги навън в здраво завързана найлонова торбичка, или ги сложете в кофа със сапунена вода, която е отровна за тях.

Стъпка 3: Дръжте миризливките надалеч

Има търговски капани за миризливки, които можете да поставите в градината си, за да държите буболечките далеч от своите плодове и зеленчуци. Капаните улавят и убиват голям брой от неприятните насекоми. Бъдете внимателни при прибирането на прането, защото това е много лесен начин да си ги пренесете у дома.

Миризливките влизат през отдушници, пукнатини на прозорци и врати, под капаци. Те са привлечени в началото на есента, тъй като в този период изпадат в нещо като хибернация, а започват да излизат през февруари и март. Най-добрият вариант е още сега да си гарантирате, че сте запушили със силикон или лепило всички входни точки като отвори, пукнатини или дупки. Изолирайте прозорците и вратите, особено входните. Превантивните мерки при стайните растения и в градината предвиждат механично почистване на листата и редовно разрохкване на почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com