Могат ли боровинките да намалят холестерола?

11006
Могат ли боровинките да намалят холестерола?
Снимка: iStock/Guliver

Боровинките са известни със своя вкусен аромат и многобройни ползи за здравето, като едно от потенциалните им предимства е способността им да спомагат за намаляване на нивата на холестерола. Холестеролът е мастно вещество, което присъства във всяка клетка на тялото, и макар че е от съществено значение за различни телесни функции, високите нива на LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол могат да допринесат за сърдечносъдови заболявания.

Няколко проучвания са изследвали потенциалния ефект на боровинките върху понижаването на холестерола, като са обяснили ползите им с група съединения, известни като антоцианини. Антоцианините са мощни антиоксиданти, отговорни за ярките сини и лилави оттенъци в боровинките. Смята се, че тези съединения играят решаваща роля за насърчаване на здравето на сърцето чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението в организма.

Изследванията показват, че редовната консумация на боровинки може да повлияе положително на нивата на холестерола. Проучване установява, че при участниците, които консумират биоактивни вещества от боровинки, се наблюдава значително намаляване на нивата на LDL холестерола. Изследователите обясняват този ефект със съдържанието на антоцианини, които изглежда повишават способността на организма да регулира метаболизма на холестерола.

Лекар разкри по колко боровинки трябва да се ядат на ден

Освен това боровинките се свързват с подобряване на други сърдечносъдови рискови фактори. Те могат да спомогнат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на артериалната скованост и подобряване на цялостната съдова функция. Тези фактори заедно допринасят за по-здрава сърдечносъдова система и намален риск от сърдечни проблеми.

Боровинките съдържат и разтворими фибри - друг компонент, който може да допринесе за техния потенциал за понижаване на холестерола. Разтворимите фибри спомагат за свързването на холестерола в храносмилателната система, като предотвратяват абсорбирането му в кръвта и улесняват изхвърлянето му от организма. Този механизъм може да доведе до намаляване на нивата на LDL холестерола, което допълнително подпомага здравето на сърцето.

Важно е да се отбележи, че въпреки че боровинките могат да бъдат ценно допълнение към здравословната за сърцето диета, те не са единственото решение за справяне с холестерола. Поддържането на цялостна балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти протеини, заедно с редовна физическа активност, е от съществено значение за оптималното здраве на сърцето.

10 доказани ползи за здравето от боровинките

Въпреки обещаващите изследвания са необходими още проучвания, за да се разберат напълно механизмите, по които боровинките влияят върху нивата на холестерола, и да се определи оптималното количество за постигане на тези ползи. Освен това индивидуалните реакции към консумацията на боровинки могат да варират и трябва да се вземат предвид фактори като възраст, общ хранителен режим и съществуващи здравословни състояния.

Макар че боровинките сами по себе си не са панацея за високия холестерол, те със сигурност могат да бъдат вкусен и хранителен компонент на здравословния начин на живот на сърцето. Включването на разнообразни плодове и зеленчуци, заедно с други предпазващи сърцето навици, е от ключово значение за поддържане на оптимални нива на холестерола и цялостно сърдечносъдово благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com