Може ли намаляването на приема на сол да помогне при хипертония?

1078
Може ли намаляването на приема на сол да помогне при хипертония?
Снимка: iStock

Намаляването на приема на сол отдавна се смята за важна промяна в начина на живот за справяне с хипертонията - състояние, което се характеризира с повишено кръвно налягане. Хипертонията, или високото кръвно налягане, е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, инсулти и други здравословни усложнения. Връзката между солта и хипертонията е добре установена, което подтиква здравните специалисти да се застъпват за ограничена консумация на сол като ефективна стратегия за управление на хипертонията.

Солта, по-специално натриевият хлорид, играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Организмът разчита на деликатния баланс на натрий и калий, за да поддържа равновесието на течностите, което от своя страна влияе на кръвното налягане. Прекомерният прием на сол нарушава това равновесие, което води до повишено задържане на течности и увеличаване на обема на кръвта, което в крайна сметка повишава кръвното налягане. При хората с хипертония това може да влоши състоянието и да допринесе за сърдечносъдово натоварване.

Високо кръвно: Ето кои са най-добрите храни при хипертония

Многобройни проучвания потвърждават връзката между намаляването на солта и контрола на кръвното налягане. Изчерпателен преглед, публикуван в базата данни Cochrane Database of Systematic Reviews, стига до заключението, че намаляването на приема на сол води до скромно, но статистически значимо намаляване на кръвното налягане. Ефектът е особено изразен сред лицата с хипертония, което подчертава целевите ползи за тази популация. Освен това по-ниският прием на сол се свързва с намален риск от сърдечносъдови събития, включително инфаркти и инсулти.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва дневен прием на по-малко от 5 грама сол за възрастни, за да се насърчи сърдечносъдовото здраве и да се предотврати хипертонията. Много хора обаче надхвърлят тази препоръка поради разпространението на преработени храни с високо съдържание на натрий в съвременното хранене.

За да се намали ефективно приемът на сол, хората се насърчават да приемат диета, основана на пълноценни храни, като наблягат на пресни плодове, зеленчуци и нетлъсти протеини, като същевременно свеждат до минимум консумацията на преработени и пакетирани храни.

Тихият убиец: Защо обикновената хипертония е толкова коварна?

Въпреки доказателствата в подкрепа на ролята на намаляването на солта при лечението на хипертонията, индивидуалните реакции към приема на сол могат да бъдат различни. Някои хора са по-чувствителни към солта от други, което означава, че кръвното им налягане се влияе по-силно от промените в консумацията на сол.

Ето защо индивидуалните подходи за намаляване на солта, в съчетание с други промени в начина на живот като редовни физически упражнения и поддържане на здравословно тегло, са от съществено значение за цялостното управление на хипертонията.

Намаляването на приема на сол е практична и основана на доказателства стратегия за подпомагане на управлението на хипертонията. Чрез поддържане на балансиран хранителен режим с акцент върху пълноценните храни и ограничаване на преработените продукти и продуктите с високо съдържание на натрий хората могат да допринесат за по-добър контрол на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечносъдови усложнения. Въпреки че намаляването на солта не е самостоятелно решение, то играе решаваща роля в един цялостен подход към управлението на хипертонията и цялостното сърдечносъдово здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com