Най-женският плод и ползите от него за женското здраве

11092
Най-женският плод и ползите от него за женското здраве
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички плодове са полезни за здравето, доставяйки на организма витамини, минерали, фибри и ценни вещества, но има плод, който е особено благоприятен за женското здраве – боровинката. И черната, и червената боровинки са изключително полезни за дамите и са считани за най-женския плод. Боровинките, богати на манган, витамин С, витамин К, фибри и бедни на калории и мазнини, са признати за супер храна и това не е случайно.

        Какви са ползите от консумацията на боровинки?

  1. Боровинките се грижат за здравето на пикочно-половата система и предпазват от уринарни инфекции. Нещо повече – червените боровинки се приемат профилактично или при налична инфекция на пикочните пътища от ешерихия коли – бактерия, която причинява цистит при дамите и е изключително устойчива и трудна за окончателно премахване. Приемът на хранителни добавки с боровинки, както и приемът на самите плодове, подпомагат лечението или могат да го заместят в някои случаи. Екстрактът от листата на черната боровинка също оказва ефект при лечението на някои инфекции на пикочните пътища.
  2. Черната боровинка подпомага кръвообращението и се прилага при варикозни вени, които са често срещан здравословен проблем при дамите. Екстрактът се прилага при неправилна циркулация на кръвта, варикоза или венозна недостатъчност и е ефективно средство за предпазване от атеросклероза. Полезна е и за профилактиката на сърдечни заболявания.
  3. Черната боровинка помага на дамите да преминат по-безболезнено през месечния си цикъл. Тя облекчава спазми, подуване, задържане на течности и болка, свързани с менструацията.
  4. Боровинките са от съществена полза за здравето на кожата. Честата консумация или влагането им в маски и други козметични продукти подпомага лечението на акне, изравняването на тена на лицето, премахването на тъмни кръгове под очите, хидратира и овлажнява сухата кожа. Боровинките доставят на организма ценни антиоксиданти и се борят с признаците на преждевременно стареене на кожата, предпазвайки я от фини линии и бръчки.
  5. Боровинките притежават противовъзпалителни, антибактериални, противовирусни и дори противотуморни свойства, с които благоприятстват здравето.
  6. Боровинките се грижат за зрението, предпазват от катаракта и глаукома и консумацията им е силно препоръчителна за дамите, които работят на компютър и страдат от уморени очи.
  7. Приемът на боровинки подпомага храносмилателната система и се препоръчва на страдащите от диария, язва и други хронични заболявания.
  8. Боровинките помагат на дамите да поддържат хигиената на устната кухина, справяйки се с различни инфекции.
  9. Приемът на боровинки от дами, които тренират редовно, помага на възстановяването на мускулната тъкан и предпазва от мускулна треска и болка, свързана с интензивно спортно натоварване.

Яжте тези 7 храни, защото са полезни за очите

В дигиталното съвремие очите са най-потърпевшата част от тялото. Чрез постоянното използване на мобилни устройства ние влошаваме зрение...

Важно е да не се надвишава дневната доза от 200 г, тъй като съществува риск от алергична реакция, намалена концентрация, намалено кръвосъсирване.

Статията има само информативен характер! При здравословни проблеми консултирайте се с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com