Напитката, която сваля холестерола за нула време

116547
Напитката, която сваля холестерола за нула време
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Лимонът и целината се очертават като обещаващи природни средства в стремежа за постигане на по-здравословни нива на холестерола. Холестеролът, восъчно вещество, което се намира в клетките на тялото, играе ключова роля в телесните функции, но повишените нива на LDL холестерола (често наричан "лош" холестерол) могат да доведат до атеросклероза и повишен риск от сърдечни заболявания. Включването на лимон и целина в хранителния режим привлече вниманието поради потенциала им да се борят с този здравословен проблем.

Лимоните, известни с яркия си аромат и високото съдържание на витамин С, предлагат нещо повече от пикантен вкус. Те съдържат съединения, наречени флавоноиди, които са свързани с понижаване на нивата на LDL холестерола. Освен това витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати окисляването на LDL холестеролните частици - процес, който допринася за образуването на артериална плака. Включването на прясно изцеден лимонов сок във вода или използването му като дресинг може да бъде прост и освежаващ начин за въвеждане на тези ползи в диетата.

Висок холестерол: Лекар разкри необичаен симптом, за който не предполагате

От друга страна, целината, хрупкав и хидратиращ зеленчук, печели признание заради потенциалните си свойства за понижаване на холестерола. Тя съдържа уникално съединение, наречено 3-n-бутилфталид, което се свързва с намалени нива на LDL холестерола. Това съединение действа, като увеличава експресията на гените, участващи в метаболизма и отделянето на холестерола. Освен това целината е богата на фибри, които могат да подпомогнат свързването с холестерола и да насърчат изхвърлянето му от организма.

Когато се комбинират, динамичният дует от лимон и целина може да предложи мощна стратегия за управление на холестерола. Сутрешният ритуал с топла вода, напоена с лимонов сок, и похапването на пръчици целина през деня могат лесно да се превърнат в част от здравословната рутина за сърцето. Важно е обаче да се отбележи, че макар лимонът и целината да играят подкрепяща роля, те не са заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот.

С тази храна най-лесно ще смъкнете високия холестерол

Преди да направят значителни промени в хранителния режим, хората трябва да се консултират с медицински специалист, особено ако приемат лекарства или имат основни здравословни състояния. Управлението на холестерола е многостранно начинание, което включва не само диета, но и физическа активност, управление на теглото и евентуално медицинска намеса.

Потенциалните ползи от лимона и целината за понижаване на холестерола ги правят привлекателни добавки към диетата, съобразена със сърдечните проблеми. Техните естествени съединения и хранителни качества допринасят за цялостен подход към управлението на нивата на холестерола. Приемайки тези храни като част от цялостния здравословен начин на живот, хората могат да предприемат проактивни стъпки за опазване на сърдечносъдовото си здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com