Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

2008
Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените
Снимка: Istock

Тютюнопушенето, липсата на редовни упражнения, както и консумацията на храни богати на мазнини, сол и стресът могат да увеличат риска от хипертония (високо кръвно налягане) и следователно сърдечно-съдовите заболявания. Скорошно проучване предполага, че една проста промяна в диетата може да доведе до значителна разлика, без някой да се чувства така, сякаш се ограничава или лишава от храна. Това е просто въпрос на използване на алтернативи на солта. Ето как работи.

Още: 6 храни и напитки, които ще заздравят костите ви

Високото кръвно налягане засяга един на всеки трима по света

Отговорна за инсулти, инфаркти и сърдечна недостатъчност, хипертонията засяга един на всеки трима възрастни по света, според данни, публикувани през септември 2023 г. от Световната здравна организация (СЗО). Глобалният здравен орган уточнява, че възрастта и генетиката са рискови фактори за високото кръвно налягане, но това може да бъде свързано и с променливи фактори на начина на живот, и по-специално със слаба физическа активност, прекомерна консумация на алкохол или висок прием на сол. Именно тази последна точка заинтересува екип от изследователи в Китай, които изследваха въздействието на заместителите на солта върху хипертонията.

Експеримент със солта

„Възрастните често попадат в капана на консумацията на излишна сол чрез леснодостъпни и бюджетни преработени храни“, каза д-р Янгфенг Ву, водещ автор на изследването и изпълнителен директор на Института за клинични изследвания на Пекинския университет в Пекин, Китай. „От решаващо значение е да признаем въздействието на избора си на диета върху здравето на сърцето и да повишим осведомеността на обществеността относно опциите с по-ниско съдържание на натрий.“

Изследователите проведоха проучването с 611 участници на възраст 55 и повече години, живеещи в 48 домове за грижи, и ги разделиха на две групи. В 24 домове за грижи 313 участници са заменили солта със заместител, докато в останалите 24 домове за грижи диетите на 298 участници са останали непроменени. Авторите на изследването уточняват, че участниците са имали кръвно налягане под 140/90 mmHg - т.е. без хипертония - в началото на изследването и че не са приемали лекарства за високо кръвно налягане. Изследователите не уточняват кой заместител на солта е използван, но посочват, че съставът е 62,5% NaCl, 25% KCl и 12,5% ароматизатори

Замяна, а не елиминиране

Публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, това изследване предполага по-нисък риск от хипертония при участниците, които са консумирали алтернативата на солта. По-подробно, изследователите оценяват честотата на хипертонията при тези участници на 11,7 на 100 човеко-години, в сравнение с 24,3 на 100 човеко-години при тези, които са продължили да използват конвенционална сол. Друга интересна цифра е, че използването на заместител на солта намалява риска от развитие на хипертония с 40% в сравнение с участниците, които консумират обикновена сол. Трябва също да се отбележи, че заместителят не е причинил хипотония (ниско кръвно налягане) при участниците, което учените казват, че може да бъде "често срещан проблем" при възрастните хора.

Още: Високо кръвно налягане: Опитайте тези домашни средства

„Нашите резултати демонстрират вълнуващ пробив в поддържането на кръвното налягане, който предлага начин на хората да защитят здравето си и да сведат до минимум потенциала за сърдечно-съдови усложнения, като същевременно могат да се насладят на предимствата на добавянето на приятен вкус към любимите си ястия. Като се има предвид кръвното налягане -понижаващ ефект, доказан в предишни проучвания, заместителят на солта [изглежда] полезен за всички хора, хипертоници или нормотензивни, като по този начин се постига желаната стратегия за превенция и контрол на хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания“, казва професор Янгфенг Ву.

В допълнение към потенциалното въздействие от преминаването към заместители на солта в ежедневните хранения, изследователите препоръчват тези заместители да бъдат възприети „в началото на хранителната верига“, т.е. при приготвянето на ястия и храни от хранително-вкусовата промишленост. Това ще направи преработените храни по-малко вредни за здравето.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com