Носят ли заплаха за здравето ранните ягоди

1822
Носят ли заплаха за здравето ранните ягоди
Снимка: iStock/Guliver

Подобно на другите плодове и зеленчуци, ранните ягоди често са обект на третиране с пестициди и химикали по време на отглеждането им. Тези препарати, които се използват за предпазване от болести и вредители, могат да оставят следи върху ягодите и да представляват потенциален риск за здравето на консуматорите.

Високият риск от болести и вредители по време на студените месеци и ранната пролет налага земеделците да прибягват до интензивното използване на пестициди. Тези химикали използват върху растенията, за да ги предпазят от заболявания и нападения от вредители. Въпреки че те могат да бъдат ефективни за защита на растенията, те също така могат да оставят остатъци върху плодовете след събирането им.

Още: Ако искате да премахнете пестицидите от плодовете и зеленчуците, направете това

Освен това, за да се осигури наличността на ранните ягоди на пазара в по-ранен етап от сезона, земеделците често прибягват до ускорени методи за отглеждане и зреене на плодовете. Тези методи могат да включват използването на химикали, които ускоряват процеса на растеж и зреене на ягодите.

Не само производството, но и транспортът и съхранението на ранните ягоди могат да допринесат за увеличаване на използването на химикали и консерванти. Дългите транспортни разстояния, които плодовете понякога преминават, изискват допълнителни мерки за запазване на тяхната свежест, което може да включва обработка с химикали.

Всички тези фактори правят ранните ягоди податливи на натрупване на остатъци от пестициди и химикали, които могат да представляват потенциален риск за здравето на потребителите. Пестицидите, използвани в селското стопанство, могат да имат отрицателни въздействия както върху човешкото здраве, така и върху околната среда.

Някои пестициди са асоциирани с различни здравословни проблеми, включително рак, репродуктивни нарушения и други заболявания. Освен това, употребата на пестициди може да допринесе за разрушаване на екосистемата, като убива полезни животински видове и предизвиква различни форми на замърсяване на почвата и водите.

Още: Чистите дванадесет: 12 храни с ниско съдържание на пестициди

Във време, когато здравословните проблеми, свързани с употребата на химикали в селското стопанство, стават все по-осезаеми, потребителите могат да потърсят алтернативни източници на храна. Ягодите от биологично земеделие, както и местните и сезонни ягоди, предлагат възможности за по-чисти и по-здравословни алтернативи. Те обикновено се отглеждат с по-малко използване на пестициди и химикали, което може да намали риска от натрупване на вредни вещества в хранителните продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com