Опасно ли е, ако ви открият протеин в урината?

16857
Опасно ли е, ако ви открият протеин в урината?
Снимка: iStock

Протеинът в урината може да е признак за бъбречно заболяване, венозна тромбоза, хипертония или диабет. Това е важен сигнал от организма, който, ако бъде установен, изисква по-нататъшна диагностика и лечение на причината за него. Вижте кои са причините за протеинурия.

Какво представлява протеинурията?

Когато в урината се появи белтък и той не е причинен от физическо натоварване, това показва сериозно бъбречно заболяване. Такова състояние може да бъде причинено и от диабет и други болести, които увреждат отделителната система.

Протеинурия - изследване на урината и диагностика

Един тест не е достатъчен за диагностициране на това състояние, тъй като положителният резултат може да се дължи на грешка по време на събирането на урината. 

Какво издава урината за вашето здраве

По тази причина е важно преди изследването да разберете как правилно да уринирате за теста. Изключително важно е урината за теста да се събира сутрин, веднага след събуждане, и да се занесе незабавно в диагностичния център. 

Важно е също така контейнерът да не е отварян предварително и да е стерилен. Един ден преди теста трябва да се избягват интензивни физически упражнения и консумация на алкохол.

След като се открие протеинурия, наличните протеини се анализират, за да може лекарят да установи какво е причинило заболяването.

Протеинурия и увреждане на бъбреците

Протеинурията най-често се причинява от патологии във функционирането на бъбреците и цялата отделителна система. Тя може да възникне като последица от неправилно функциониране на тубулите или нефроните. Понякога симптомът разкрива, че функционирането на целия бъбрек е нарушено, което се случва при появата на предбъбречна протеинурия.

Тъмна урина и болки в корема – тези 2 симптома говорят за следния проблем

Кои заболявания причиняват протеинурия?

Протеинурията се причинява от редица сериозни заболявания. Те включват нарушения като бъбречна склероза, венозна тромбоза, хипертония и заболявания, свързани с нарушена секреция на лимфоцити. 

Други причини за това състояние включват липса на имунитет след инфекция с ХИВ и други вируси. Протеинурията може да бъде признак и на диабет, при който малките съдове в бъбреците са увредени. Подобно състояние е признак и на сърповидноклетъчна анемия. 

Протеинурия се среща и при спортисти, тъй като се причинява от физическо натоварване, а също и при висока температура. Такова състояние преминава бързо и не е необходимо да се лекува.
Ако протеинурията се открие по време на преглед, е необходимо да се диагностицира причината и да се лекува. Ако това не бъде направено, може да се появят допълнителни симптоми, които са животозастрашаващи за пациента.

Затова не чакайте до последния момент, а вземете мерки и посетете лекаря си, когато резултатите са притеснителни. Това може да се окаже решаващо за бързото и навременно лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com