Какво издава урината за вашето здраве

13822
Какво издава урината за вашето здраве
Снимка: iStock

Уринирането всъщност не лекува ужилването от медуза

Следващия път, когато бъдете ужилени от медуза на плажа, изчакайте, преди да накарате приятеля си да ви „помогне“. Няма абсолютно никаква истина в легендата, че урината има лечебни или антибактериални свойства, така че вероятно никога не трябва да карате приятеля си да пикае върху засегнатото място.

Плодове и зеленчуци за детокс на организма

Вие сте машина за производство на урина

Тялото произвежда между два и два и половина литра урина всеки ден. Но това не означава, че трябва да пиете кани с вода, за да се справите. Това не идва само от това, което пиете, то идва и от това, което ядете. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода също допринасят.

Това е естествена детоксикация

Пикането може да е най-здравословният детокс за вас. Урината се произвежда от бъбреците (естествената система за филтриране на тялото) и помага да се освободи тялото от токсини и други отпадъци, които иначе биха останали в кръвта ви.

Чести крампи? Ето тяхното облекчение

Да сте срамежлив?

Помислете два пъти, преди да се подигравате на вашия „срамежлив“ приятел. Паурезата е социално тревожно разстройство (известно също като синдром на срамежливия мехур), което засяга около 20 милиона души в САЩ и означава, че страдащите се страхуват да използват банята с други хора наблизо. Добрата новина: вероятно е лечимо с поведенческа терапия, ако вашата фобия от пикаене е особено разрушителна.

Може да припаднете

Ако усетите един от тези 5 сигнала на тялото, вземете мерки незабавно

Вслушвайки се в тялото и сигналите, които то ни изпраща, можем да разберем много за себе си. В това число влизат и евентуалните здравос...

Ако някога сте седели на тоалетната и след това внезапно сте се събудили на пода до нея, може да имате микционен синкоп, състояние, което кара страдащите да припадат по време или веднага след уриниране. Лекарите все още не знаят точната причина, но знаят, че се дължи на силен спад на кръвното налягане, вероятно свързан с отваряне на кръвоносните съдове, което се случва при бързо изпразване на пълен пикочен мехур. Синкопът при уриниране е най-често срещан при по-възрастни мъже, обикновено се появява през нощта след дълбок сън и може също да бъде повлиян от алкохол, глад, умора, дехидратация или употреба на алфа блокери за подобряване на уринирането при мъже с проблеми с простатата.

Можеш да пикаеш твърде много

Пикането на всеки час не е нормално, освен ако не пиете тонове вода или не консумирате диуретик като кафе или алкохол. Въпреки че прекомерното пикаене не е опасно само по себе си, то може да сигнализира за друг проблем, който го причинява, като диабет, свръхактивен пикочен мехур, инфекция, проблеми с простатата или дори сърдечен проблем.

А някои хора изобщо не могат да пикаят

Вярвате или не, хората със състояние, наречено остра задръжка на урина, изобщо не могат да пикаят, въпреки че пикочният им мехур е пълен до ръба; обикновено е придружено от болка и е толкова опасно, че изисква незабавна медицинска помощ.

Пишкането в океана е полезно за морските твари

Пишкането в океана е полезно за морските твари и не е така вредно, като ходенето по малка нужда в басейна, уверяват американски учени, ...

Може да изглежда като дъгата

Нормалният цвят на урината варира от бледожълт (това означава, че сте достатъчно хидратирани) до наситено кехлибарен (това вероятно сигнализира, че сте дехидратирани. Но пигментите и съединенията от храни и лекарства също могат да придадат на урината ви някои необичайни нюанси.

Цвекло, горски плодове и някои лекарства могат да превърнат урината ви в яркочервена, докато някои лекарства без рецепта и лекарства, отпускани с рецепта, могат да я превърнат в жълто и дори зеленикаво синьо.

Наситено червената или кафява урина е често срещана при хора с рядко наследствено заболяване на червените кръвни клетки, наречено порфирия. Оранжевата урина, особено ако имате бледи изпражнения и жълта кожа или очи, може да е знак за неправилно функциониране на черния ви дроб.

А кървавата урина никога не е нормална, освен ако не сте на менструация; може да означава, че имате инфекция, камъни в бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com