Пелетни котли – предимства и цени за уредите, ползващи биомаса като гориво

6085
Пелетни котли – предимства и цени за уредите, ползващи биомаса като гориво
Снимка: Архив

Да се търсят по-икономични варианти за отопляване през зимните месеци е обяснимо. А да се заменят уредите на твърдо гориво с такива на биомаса е със сигурност основателно, поради това, че разходите осезаемо намаляват, а освен това ангажиментите по обслужване и зареждане на уреда става почти незначително. Все повече домакинства ползватели на печки или камини на дърва и въглища преминават към варианти като котли и камини, които изгарят пелети за да подсигурят отоплението на дома. А в зависимост от типа на отопляваните пространства, етажността и квадратурата на пазара се предлагат доста добри като цени варианти (котли, печки или камини) от най-нова технология.

Предимствата на котлите за биомаса(пелети)

Икономично и екологично – ето две много основателни причини за това да заложите на вариант, с който целия дом ще бъде отопляван ефективно. Пелетите станаха доста популярни през последните години поради това, че са изключително калорични като био гориво, което се ползва за отопляване. Те се произвеждат от дървесен материал, обикновено отпадъчен, компресират се и се слепват под много високо налягане. И така от остатъците от производството на мебели или други промишлености, в които се използват дървесина стават използваеми. Производството на пелети е вече доста популярно и у нас, тъй като търсенето на този биоматериал и суровина за отопление също бележи ръст.

Сравнено с количеството дърва, които се изгарят от едно домакинство за отоплителен сезон при пелетите се наблюдава не само спад на количеството гориво, но и възможността за отопляване със същото на много по-големи площи. Това показва и реалния ръст при продажбите на пелетни котли и камини за битови нужди.

Сред предпочитаните уреди, които се ползват за такъв тип отопление са котлите. Характерно за съвременните модели е това, че те са изцяло автоматизирани, което предоставя на домакинствата много повече удобство по отношение на поддръжка, зареждане и почистване. За разлика от камините при котлите опциите за отопляване на по-големи площи предоставя възможността да се осигури адекватност и икономичност при поддръжка на еднофамилни къщи и сгради с до два-три етажа. Ако е необходимо да изброим ползите от употребата на пелетни котли то те ще изглеждат така:

-        Икономични;

-        Екологични;

-        Достъпни като цена (много по-евтини са от камините);

-        Отопляват по-големи площи;

-        Не изискват специализирано периодично обслужване от специалист;

-        Лесни са за инсталиране.

Колко ще ни струва покупката на пелетен котел

Много хора избират пелетни котли пред по-елегантните камини заради това, че са по-ниски като цена. Действително това са уреди, които не се отличават с кой знае какви визуални преимущества, на пък технологията позволява да се осигури икономично и наистина високоефективно отопление. Изключително достъпна за котел на пелети цена е предпоставката да се заложи на такъв отоплителен уред, който може да отоплява без проблем между 200 и 250 квадрата площ. Ето как можете да осигурите на достъпна цена отопляването както на жилищна така и търговска площ без ангажименти, без условности и без високи разходи.

Цените на пелетните котли са достъпни и това е факт. Вероятно сте забелязали, че и при този вид уреди има не малко особености по отношение на:

-        Мощност;

-        Функционалност;

-        Производствени характеристики;

-        Размери;

-        Начини за свързване към отоплителна система и т.нат.

Всички тези предпоставки са от значение за сформирането на крайната цена на продукта. Стартовата сума за добър пелетен котел е от 2500 лева, а за варианти, които са по-иновативни, технологични и по-мощни цената би достигнала до 5500 лева.

Когато избирате пелетен котел е добре да имате предвид някои основни акценти. За да бъде оптимално ефективен този уред е необходимо за му осигурите пространство, в което има добра вентилация. Може би това е единствения недостатък, който отчитат потребителите в сравнение с инсталацията на котли, които се захранват от друг тип гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com