Пет лесни домашни напитки за повишаване на имунитета

1468
Пет лесни домашни напитки за повишаване на имунитета
Снимка: iStock/Guliver

В стремежа си към устойчива имунна система включването на напитки за укрепване на имунитета в ежедневието ви може да бъде вкусна и ефективна стратегия.

Ето пет лесни за приготвяне домашни напитки, които могат да дадат естествен тласък на имунитета ви:

Цитрусова вода

Започнете деня си с освежаваща чаша вода с цитрусови плодове. Цитрусовите плодове, като лимони, портокали и грейпфрути, са богати на витамин С - мощен антиоксидант, известен с имуноукрепващите си свойства. Просто изстискайте сока на половин лимон или портокал в чаша вода, за да получите хидратираща и витаминозна напитка. Допълнителната хидратация помага за поддържане на цялостното здраве, а витамин С укрепва защитата на организма ви срещу инфекции.

Прости начини за укрепване на имунитета и витамини за есента

Златно мляко с куркума

Използвайте противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумата, като си приготвите успокояваща чаша златно мляко. Куркумата съдържа куркумин - съединение, известно с имуномодулиращия си ефект. За да приготвите златно мляко, смесете куркумата на прах с топло мляко, добавете щипка черен пипер за подобряване на усвояването и подсладете с мед или кленов сироп за ароматно имуноукрепващо лакомство.

Зелен чай от джинджифил

Комбинирайте имуноукрепващите свойства на зеления чай с противовъзпалителното действие на джинджифила, за да получите мощна напитка. Зеленият чай е богат на катехини, за които е доказано, че имат антивирусни свойства. Добавете прясно настърган джинджифил към зеления си чай и го оставете да се запари за няколко минути. Тази топла и успокояваща напитка не само подкрепя имунната ви система, но и осигурява лек енергиен тласък.

Смути с ягоди

Направете си жизнено и пълно с хранителни вещества смути с разнообразни горски плодове. Горските плодове, като ягоди, боровинки и малини, са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за силен имунен отговор. Смесете шепа смесени горски плодове с кисело мляко или растителна алтернатива и помислете за добавяне на лъжичка протеин на прах за допълнително подсилване на имунната система.

Как да се справим със слабия имунитет?

Богата на пробиотици комбуча

Здрави черва са от съществено значение за силната имунна система, а ферментирали напитки като комбуча могат да допринесат за здравето на червата. Комбуча е естествено ефервесцентна напитка, приготвена чрез ферментация на подсладен чай със симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY). Тя не само осигурява пробиотици, но и съдържа полезни киселини и антиоксиданти. Можете да експериментирате с различни вкусове или да си приготвите комбуча у дома за икономична и имуноподкрепяща напитка.

Включването на тези пет домашни напитки в ежедневието ви не само разнообразява избора ви на напитки, но и допринася за цялостен подход към имунното здраве. Не забравяйте, че поддържането на балансирана диета, редовните физически упражнения и достатъчният сън са ключови компоненти на цялостното благосъстояние и имунната функция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Седем неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com