Какво показват тъмните петна по кожата

38150
Какво показват тъмните петна по кожата
Снимка: iStock

Този козметичен проблем най-вече често засяга дамите, които вече са на повече от 35 години. Той се появява обикновено след продължително излагане на слънце. Често се случва да излязат тъмни петънца с различни размери по кожата. Обикновено това се оказва нормална кожна реакция, но в някои случаи може и да е знак за сериозен проблем. Едно е безспорно - много са дразнещи най-вече когато са на лицето, а жените правят всевъзможни опити да ги заличат. Най-добре е обаче първо да се консултират със специалист.

Разбира се, че най-добрата защита е избягването на излагане на слънце, без да се използва защитна козметика. По този начин до минимум се намалява рискът не само от появата на неприятните петна, но и от някои още по-сериозни кожни проблеми. Петната най-често се появяват в областта на лицето, ръцете и деколтето, а когато преминете 40-годишна възраст, те вече стават по-видими, дори и да не се излагате на слънце, защото в тази възраст кожата е по-чувствителна, по-малко хидратирана и става по-нежна.

Премахнете старческите петна с малко оцет

Старческите петна обикновено се появяват, след като преминете 40-годишна възраст. Все пак това не е непристъпно правило. Случва се и в ...

Специалисти подчертават, че единичното петно би могло да бъде рисково. Такива понякога се появяват в случаи на хормонален дисбаланс, при бременност или при проблем с черния дроб. Добре е в случай, че не сте били скоро на плаж, ако забележите такова петно веднага да посетите специалист. Когато го види, той ще бъде в състояние да прецени дали това е нормална реакция на кожата, или е симптом на някакво заболяване.

Най-сериозен риск представлява съществуването на едно изолирано петно, най-вече ако то е с тъмен цвят, променя се и нараства. Би могло да е дори ранна форма на рак на кожата, така че консултацията при специалист е неотложна. Опасен симптом е, ако петното започне да кърви, без да сте се ударилии въобще - без да има видима причина за това.

В случай че става въпрос просто за петна, появили се от слънцето, можете да заложите на доказали се във времето природни средства в борбата срещу тях. Такъв например е сокът от лимон. Почиствайте кожата си с лимонов сок, разреден с вода. Може също да си направите маска с мед и лимон. Натуралните гелове от алое вера също имат изчистващ ефект. Добри са продуктите с масла от здравец, лимонена трева и морков.

Може също така да използвате и ексфолианти, които обикновено са много ефективни в борбата срещу тъмните петна по кожата, но ако изберете този вариант, не трябва да пропускате щедрата хидратация. В противен случай петната скоро ще се появят пак.

Петна по кожата издават проблеми с черния дроб

Дерматологът Олеся Маркелова заяви пред руския Канал5, че червените петна по тялото могат да сигнализират за проблеми с черния дроб. Сп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com