По няколко сурови какаови зърна на ден могат да подобрят вашето здраве

16406
По няколко сурови какаови зърна на ден могат да подобрят вашето здраве
Снимка: Thinkstock/Guliver

Суровите какаови зърна са естествен растителен продукт. Няколко зърна засищат за дълго време. След като сте опитали поне няколко сурови какаови зърна, вече не искате да ядете готов шоколад ... Какаовите зърна са много полезни и за разлика от шоколада са подходящи за всички: деца и възрастни хора, бременни и кърмещи жени, спортисти, вегетарианци и суровоядци!

Вкусът е леко горчив. Преди употреба трябва да ги изплакнете или накиснете за 1-1,5 часа. Може да се консумират сурови, с чай или смлени за приготвяне на шоколад. Освен това какаовите зърна са интересни, защото са хладни отвътре, сякаш са извадени от снега. През лятото, когато е горещо, това е особено забележимо.

Полезни свойства на какаовите зърна:

- естествен антидепресант, тъй като съдържа допамин, фенилетиламин и серотонин. Подпомага психичното здраве, подобрява настроението, помага при стрес и депресия, облекчава умората;

- силен антиоксидант, поради което намалява риска от рак, регулира нивата на холестерола и влияе положително върху качеството на живот като цяло;

- подобрява кръвообращението и състоянието на областите на мозъка, които отговарят за скоростта на реакция и паметта;

- повишава мозъчната активност през деня и осигурява спокоен сън през нощта;

- имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система поради съдържанието на полифеноли и магнезий, а също така намаляват кръвното налягане.

Съдържа епикатехини - подобряват кръвообращението, а също така поддържат еластичността на кръвоносните съдове.

Това е най-полезната напитка за през зимата

Магнезият повишава сърдечната сила и подобрява състоянието на сърдечния мускул, като по този начин осигурява ефективно изпомпване на кръвта. В допълнение, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, а това намалява вероятността от инсулти и инфаркти;

- ефективна енергийна напитка, чаша какао може да замени чаша кафе, но няма да има вреда от това;

- ускорява загубата на тегло и метаболитните процеси на междуклетъчно и вътреклетъчно ниво, подобрява работата на ендокринната система, подобрява мастния баланс в метаболитните процеси. В допълнение, този естествен антидепресант облекчава емоционалния стрес по време на загуба на тегло.

Химичен състав

Какаовите зърна се състоят от над 300 полезни съединения, някои от които включват фенилетиламин, теобромин и много полифеноли. Съдържат голямо количество витамини и минерали, както и калий и мед, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система. Какаовите зърна са богати на калций и магнезий, необходими за правилното функциониране на всички основни органи.

Внимание - този вид какао може сериозно да ви навреди

Какаовите зърна се състоят от 50% какаово масло и 50% твърди вещества, от които се получава какао на прах. Приблизителен химичен състав на какаовите зърна: 54,0% мазнини, 11,5% протеини, 9,0% целулоза, 7,5% нишесте и полизахариди, 6,0% танини, 5,0% вода, 2,6% минерали и соли, 2,0% органични киселини и аромати, 1,0% захариди и 0,2% кофеин. Калория "565 kcal".

Съдържание в 100 g сурови какаови зърна: мед 2275 mg, молибден 40 mg, кобалт 27 mg, цинк 4,5 mg, желязо 4,1 mg, манган 2,85 mg.

Лечебни свойства

Какаовите зърна са единственият естествен източник на допамин, отговорен за чувството на щастие и еуфория. В основата си той е естествен консервант за нашето тяло, забавя стареенето и предпазва от рак. В големи количества съдържа хистамин, магнезий, серотонин, триптофан, които се усвояват напълно от организма и ни дават младост, красота и здраве.

Какаовите зърна са в състояние да ускорят метаболитните процеси в организма, което води до увеличаване на продължителността на живота, подобряване на състоянието на кръвоносните съдове, сърцето и метаболитните процеси. Редовната консумация на истински какаови зърна компенсира дефицита на йод, магнезий, цинк, хром и други минерали.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com