По няколко сушени смокини на ден ще ви предпазят от тези заболявания!

5943
По няколко сушени смокини на ден ще ви предпазят от тези заболявания!
Снимка: iStock

Смокинята е плод, който има големи количества фибри, които помагат за балансиране на степента на кръвната захар и удължават ситостта през целия ден; така улесняват отслабването и осъществяват превенция на диабета.

Д-р Татяна Занин уточнява подробности. 

Смокините съдържат каротеноиди, антоцианини и флавоноиди – които са полезни против свободните радикали и укрепват имунната система, като помагат за предотвратяване на преждевременно стареене, рак, атеросклероза и инфаркт. Лилавите и зелените смокини са най-известните видове от този плод. Те имат леко сладникав вкус и обикновено се намират в супермаркети, панаири и общински пазари. Може да се консумират свежи, сушени или в сироп, натурални или в конфитюри и плодови салати.

Смокинята може да допринесе следните ползи за здравето.

1. Против запек

Фибрите в смокините помагат за хидратирането и образуването на фекална материя – това благоприятства елиминирането на изпражненията. При това смокините притежават бактерицидни и антиокислителни свойства – затова стимулират производството на полезни бактерии в червата, като поддържат чревната флора балансирана и правилно функционираща.

2. Против високо кръвно

Тъй като съдържат калий, който помага за елиминирането на излишния натрий в урината, смокините спомагат за контролирането на кръвното, предотвратявайки усложнения като инфаркт и инсулт. Изобилстват с флавоноиди, антоцианини и кумарини - съединения с антиокислителни и противовъзпалителни свойства, които подобряват разширяването на артериите и улесняват кръвообръщението.

За какво са полезни смокините - не ги пропускайте

3. За отслабване

В смокините има добри количества фибри, които спомагат за удължаване на ситостта и намаляване на глада през целия ден; това ги прави добър вариант за включване в диети с цел отслабване.

4. Профилактика на рак

Тъй като са богати на антиокислители, смокините помагат в борбата с излишните свободни радикали, предотвратявайки риска от някои видове рак - на дебелото черво, яйчниците и гърдата.

5. Контролиране на диабета

Тъй като съдържат големи количества антиокислители, смокините укрепяват и защитават клетките на панкреаса срещу свободните радикали, балансират нивата на инсулиновия хормон и предотвратяват инсулиновата резистентност и диабета.

6. Укрепване на имунната система

Смокините съдържат големи количества флавоноиди, каротеноиди и кверцетин - антиокислителни съединения, които укрепяват клетките на имунната система срещу инфекции и възпаления.

7. Предотвратяване на остеопорозата

Смокините съдържат калций, фосфор и магнезий - минерали, които участват във формирането и поддържането на здравето на костите, като улесняват предотвратяването на остеопения и остеопороза.

8. Предотвратяване на преждевременното стареене

Смокините се борят със свободните радикали, които увреждат кожните клетки, предотвратявайки отпускането и образуването на бръчки.

Невероятните ползи за здравето от смокините

Как да консумираме смокини?

Смокинята е плод, който може да се консумира сушен, в сироп, суров или добавен в конфитюри и плодови салати. Въпреки това е важно да се даде приоритет на консумирането на свежи плодове – при това с кората, тъй като тази форма съдържа по-малко калории и захар от дехидратираните и сиропираните версии. Препоръчителното количество смокини в една балансирана диета е 2 свежи или 1 сушена дневно.

Освен това, е възможно да се приготви чай с листа от смокиново дърво. За да направите това, просто поставете 3 средно големи листа, без жилките и нарязани на парчета, в 200 мл вряща вода. Покрийте, оставете да престои 5 до 10 минути, прецедете и изпийте.

Възможни нежелани реакции и противопоказания

Прекомерното консумиране на смокини може да причини диария, коремни спазми и гадене. Хората, които използват лекарства за контрол на диабет или кръвно налягане, трябва да се консултират с лекар, преди да консумират чай от листа на смокини - тъй като употребата му може да причини хипогликемия или ниско кръвно в подобни ситуации.

Внимание! Статията има само информативен характер. Пазете се от самолечение и непременно се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Може ли вашият зодиакален знак да се промени? Ето какво казват астролозите

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com