Подуване на стомаха? Ето как да се отървете от него с лекота

6042
Подуване на стомаха? Ето как да се отървете от него с лекота
Снимка: Pixabay

Естествено е да се чувствате подути, защото това се случва на всеки понякога. Въпреки че не можете да го предотвратите напълно, има начини да облекчите дискомфорта. Подуването на корема може да се предотврати чрез балансирана диета от органични зеленчуци, зърнени храни без глутен и лесно смилаеми протеини. Приемът на алкохол и мазни и солени храни трябва да бъде намален или напълно елиминиран. Това обаче не винаги е реалистична възможност. За щастие има толкова много методи, чрез които подуването на корема може да бъде намалено. Ето кои са те: 

Консумирайте естествени диуретици

Диуретиците могат да помогнат за изхвърляне на излишната вода и натрий от организма, но ще помогнат при лошо храносмилане и газове. Храни като целина, копър, аспержи и лимон са естествени диуретици, които ще ви помогнат да се отървете от подуването на корема. Копърът съдържа анетол, фенхон и естрагол, които помагат за намаляване на дискомфорта. Аспержите съдържат съставки, които действат като диуретик и помагат за задържането на вода в организма, и са отлични за червата.

Пийте повече вода

На жените се препоръчва да пият около 2,7 литра вода дневно. Когато сме дехидратирани, сме склонни да задържаме вода. Когато пием повече вода, това ни помага да отмием натрупаното количество. Колкото повече пиете, толкова по-малко ще се подувате. Излишният натрий, който задържа вода, също ще бъде отмит.

Избягвайте ледени напитки по време на хранене

Консумацията на студени напитки по време на хранене пречи на процеса на храносмилане, като разрежда стомашните сокове. Организмът се охлажда в критичен момент. Освен това се разреждат храносмилателните ензими, от които тялото се нуждае за ефективното усвояване на протеините, въглехидратите и мазнините. Вместо студени напитки се препоръчва да се отпива хладка вода или горещ чай.

Яжте храни, богати на калий

Храните, богати на калий, като банани, авокадо и сладки картофи, могат да помогнат за регулиране на задържането на течности. Тези храни помагат да се отървете от подуването на корема сутрин. Калият помага за изхвърлянето на натрия и водата от организма и следователно намалява подуването на корема.

Избягвайте тези храни, ако страдате от подут корем

Заменете ги с подправки

Опитайте се да замените приема на сол с подправки. Натрият, който се съдържа в готварската сол и преработените храни, може да задържи вода в организма. Ограничаването на количеството сол, което консумирате, помага да се отървете от подуването на корема. Препоръчва се не повече от 500 mg натрий на порция.

Яжте повече ферментирали храни

Бактериите в червата могат да повлияят на метаболизма. В допълнение към ежедневния прием на пробиотици се препоръчва да се консумират храни, които съдържат пробиотици, като кисело зеле, кимчи или костен бульон. Ако подуването на корема е голям проблем, тогава изяжте една чаена лъжичка кисело зеле. Друга потенциална полза от приема на пробиотици е сияйната кожа.

Йога

Дори ежедневна йога сесия от 10 до 15 минути може да направи чудеса за храносмилателната ви система. Йогата е чудесен начин да разтегнете коремните мускули, да подобрите храносмилането и да се отървете от подуването на корема.

Помислете за прием на магнезий

Хората, които не са склонни към запек, могат да се справят с подуването на корема, като консумират препоръчителното количество фибри, остават хидратирани и се упражняват редовно. Ако обаче принадлежите към групата на хората, които имат проблеми със запек, най-добре е да помислите за лаксативи, за да облекчите стомашния дискомфорт. Препоръчително е да приемате 500 mg магнезий с чаша органично черно кафе, за да раздвижите храносмилателната си система.

Страдате от подут корем и газове – избягвайте тези храни и напитки

Чай от глухарче

Когато подуването на корема е причинено от задържане на вода, решението може да бъде чаша чай от глухарче. Глухарчето действа като диуретик и ви помага да намалите подуването на корема, като се отървете от излишната вода, свързана с хормонален дисбаланс като ПМС. Глухарчето помага на организма и по други начини. Полизахаридите, които се съдържат в растението, са полезни за функцията на черния дроб, като по този начин помагат за детоксикацията на организма.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет ще ви помогне да се отървете от подуването на корема. Жените, които често напълняват в коремната област, имат проблеми с храносмилането, хормоналния баланс и подуването на корема. Тази напитка балансира здравословните бактерии в червата, подпомага храносмилането, балансира нивата на рН в организма и убива всички вируси и нежелани бактерии. Ябълковият оцет спомага за увеличаване на стомашната киселина, която подобрява храносмилането и помага на организма да усвои основните хранителни вещества. Смесете една супена лъжица ябълков оцет с 240 мл вода, малко канела и една капка стевия на вкус. Само внимавайте да не прекалите.

Седнете изправени по време на и след хранене

Когато става въпрос за причините за подуване на корема и други храносмилателни проблеми, позата може да има голямо значение. Ако сте яли голямо количество храна и сте почувствали дискомфорт, след като сте лежали или сте се прегърбили, тази позиция може да има нещо общо с подуването на корема. Стойте изправени по време на и след хранене, за да проверите дали сте имали проблеми с подуването на корема поради лоша позиция на тялото.

Добавете джинджифил и лимон към водата

Джинджифилът е чудесна съставка за премахване на подуването на корема, независимо дали пиете чай от джинджифил, пресен сок или смути с джинджифил. Прясната куркума, джинджифилът и лимонът са три перфектни съставки за сок. Друго предимство на джинджифила е, че той потенциално може да облекчи менструалните спазми, които причиняват подуване на корема.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com