Страдате от подут корем и газове – избягвайте тези храни и напитки

13974
Страдате от подут корем и газове – избягвайте тези храни и напитки
Снимка: iStock

Образуването на газове е нещо напълно нормално и е част от храносмилателния процес. При някои хора обаче се появяват и диария, подуване на корема и количеството образувани газове е по-голямо от нормалното и това създава дискомфорт. Най-често причината за гореизброените проблеми са храни и напитки, които към кои човек има непоносимост.

Вижте кои са храните и напитки, които могат да доведат до образуване на газове и да създадат дискомфорт:

Ябълки и круши

Тези плодове са богати на фибри и съдържат захари, а това може да доведе до затруднено храносмилане, подуване на корема, газове, а при някои хора и до диария. В същото време обаче те са изключително подходящи при запек и подобряват храносмилането. За да се намали риска от прекомерно образуване на газове, плодовете може да се консумират обелени, варени или печени. Ако все пак предпочитате да ги ядете свежи, то хапвайте ги спокойно, но в малки количества. Други плодове, които водят до образуване на газове, са диня, сини сливи и череши.

Колко лошо е наистина да задържате газове?

Мазни храни

Става въпрос за пържени картофки, бургери, храни, които имат по-високо съдържание на мазнини като свинско, говеждо и почти всичко, което е било пържено. Обикновено, когато човек консумира тези храни, се чувства подут известно време след това и има газове, защото на стомаха му е необходимо време, за да усвои храната.

Млечни продукти

С напредване на възрастта хората губят способността си да усвояват лактозата – основният въглехидрат в млякото. Непоносимостта към лактоза може да доведе до подуване на корема и храносмилателни проблеми. Млечните храни, които могат да образуват по-голямо количество газове, са кисело мляко, прясно мляко, сирене, сладолед и др.

От зелен чай до кокосова вода: 5 напитки за справяне с проблеми, свързани с газове

Храни, съдържащи нишесте

Това са паста, картофи, моркови, царевица и др. При някои нишестето е трудно за храносмилане и води до образуване на газове.

Кръстоцветни зеленчуци

Те са полезни, но не всяка храносмилателна система може да се справи лесно с тяхното преработване, защото съдържат определени захари, които могат да създадат храносмилателни проблеми. Такива зеленчуци са карфиол, броколи, брюкселско зеле и др.

Изкуствени подсладители

В днешно време доста храни и напитки съдържат изкуствени подсладители. На тялото ни е трудно да преработи така добре изкуствената храна, както естествената. И поради тази причина някои хора образуват газове след прием на храни и напитки, съдържащи подсладители. Затова, за да избегнете този проблем, заложете на естествени подсладители като сироп от агаве, кленов сироп и мед.

Лук

В лука има разтворими фибри – фруктан, които могат да създадат храносмилателни проблеми. Докато някои хора нямат проблеми с консумацията на лук, други изпитват сериозен дискомфорт, особено ако лукът е преминал термична обработка. За някои хора пък само пресният лук създава неразположения. Когато консумирате лук, обърнете внимание дали ви дразни и дали това се случва, когато е пресен, или когато е сготвен и добавен в ястие.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com