Полезни съвети за кърмещите майки през зимата

1272
Полезни съвети за кърмещите майки през зимата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

През зимата трябва да сме особено внимателни за здравето си, тъй като промяната на времето може да ни направи податливи на различни сезонни заболявания като грип и треска. Този сезон може да бъде особено труден за малките деца, както и за кърмещите майки, които изпитват затруднения да хранят бебетата си, тъй като студените месеци могат да накарат зърната на майките да изтръпнат и дори да блокират млечните канали, наред с други проблеми.

Защо бебето не иска да суче от едната гърда?

Студената температура понякога може да забави рефлекса на тялото за изхвърляне на мляко. Тези проблеми обаче могат да се предотвратят чрез затопляне на помещенията, в които ще се кърми бебето, носене на топли дрехи и т.н. През зимата кърмещите майки често имат блокирани млечни канали в гърдите си. Запушени млечни канали могат да се появят, ако бебето не изцежда напълно гърдите или има възпаление на тъканта и кръвоносните съдове около млечните канали. Също така това може да се дължи на пропуснати кърмения или дълги паузи между кърменията. В случай на запушени канали, които могат да причинят силна болка, подуване и сърбеж, лекари препоръчват да се постави загряваща подложка или топла кърпа за около 20 минути, да се вземе горещ душ или да се масажира тъканта на гърдите. Можете също така да използвате масажор за кърмене, за да помогнете за изхвърлянето на упоритите запушвания. Опитайте различни позиции за хранене, но не спирайте да кърмите!

Съвети как да увеличим кърмата

ИЗТРЪПВАНЕ НА ЗЪРНАТА

В случай, че изпитвате изтръпване на зърното, дискомфорт или болка при излагане на студ, използвайте загряващи компреси или направете топла компресия, преди да започнете да кърмите. Питейната вода е от съществено значение за всички майки, включително и за тези, които кърмят. Пиенето на достатъчно вода помага за предотвратяване на дехидратацията. Билковият чай, хладката вода с малко лимонов сок и мед са полезни. Пийте хладка вода няколко пъти на ден. Ограничете приема на кофеин до по-малко от 200 мг на ден. Дехидратацията може драстично да намали производството на кърма. Когато сте хидратирани, тялото ви ще разполага с водата и електролитите, от които се нуждае, за да изгради запасите от мляко. Един от най-добрите начини да увеличите производството на кърма е да се уверите, че сте хидратирани.

Може ли да се кърми със силикон

ХРАНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА КЪРМЕЩИ МАЙКИ

Яжте зелени листни зеленчуци (спанак, броколи) и сезонни плодове. Те съдържат важни витамини и минерали, които помагат за изграждането на силен имунитет. Започвайте деня си с чаша вода с лимон, хапвайте супи и задушени ястия. Не забравяйте да добавите чесън и джинджифил в диетата си, тъй като те съдържат антибактериални и антивирусни свойства и осигуряват правилно снабдяване с мляко. Освен това включете витамини и други хранителни вещества като калций, желязо, омега-3 мастни киселини и калий, които могат да помогнат за увеличаване на производството на мляко. Консумирайте домати, зелени листни зеленчуци, моркови, сладки картофи, боб, семена от чиа, мляко, ядки и плодове като кайсии, пъпеш и цитрусови плодове. Трябва обаче да се избягва консумацията на пикантни, нездравословни, мазни, газообразни и богати на захар храни. Също така забравете за суровите храни и морски дарове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com