Повишава ли паметта тази екзотична подправка

23987
Повишава ли паметта тази екзотична подправка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изследователите открили, че консумацията на екстракт от уасаби е довела до „значителни“ подобрения в два аспекта на познанието.

Полезно ли е уасабито

Въпреки че има много здравословни за мозъка храни, които могат да ви помогнат да намалите риска от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, оказва се, че една пикантна подправка може да си струва да добавите към списъка. Според проучване, уасабито може да се похвали със сила за повишаване на паметта.

Проучването, изследва положителното въздействие на уасаби (растение, което често се прави на паста и се сервира заедно със суши като пикантна подправка) върху когнитивните функции като паметта. Проучването включва 72 здрави субекта на възраст от 60 до 80 години. Половината от тях са приемали 100 милиграма екстракт от уасаби преди лягане, докато останалите са получавали плацебо.

Знаете ли как се нарича японската горчица?

След спазване на този режим в продължение на три месеца, групата, която е консумирала екстракт от уасаби, е установено, че има „значителни“ подобрения в два аспекта на познавателната способност, работната (краткосрочна) памет и по-дълготрайната епизодична памет, въз основа на стандартизирани оценки за езика умения, концентрация и способност за изпълнение на прости задачи. Изследователите обаче не са открили, че групата с уасаби е имала някакво подобрение в други области на познанието, като инхибиторен контрол (способността да останеш фокусиран), изпълнителна функция (самоконтрол и разсъждение) или скорост на обработка.

Изследователите обаче са открили, че резултатите от дългосрочната памет на групата с уасаби са скочили средно с 18% и са отбелязали средно 14% по-висок резултат от групата на плацебо като цяло. В сравнение с плацебо групата, изследователите отбелязват, че участниците, които са консумирали уасаби, „показват подобрена вербална епизодична памет, както и по-добро представяне при асоцииране на лица и имена, което често е основният проблем, свързан с паметта при по-възрастните хора“.

С какво е полезно уасабито

Уасаби съдържа биоактивно съединение, което е както антиоксидант, така и противовъзпалителен агент. Теорията защо уасаби подобрява паметта е, че комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни свойства намалява както увреждането на мозъка, така и възпалението – това предпазва мозъка и позволява по-добра нервна сигнализация, което води до подобрена памет.

Тези антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти влияят на някои от критичните механизми на загуба на паметта, като възпаление, обяснява той. Уасаби може също така да понижи кръвното налягане и да подобри метаболитния синдром.

Трябва да се отбележи, че изпитването, което показва подобрение на паметта, но не и други когнитивни функции (като изпълнителна функция или способност за планиране), е извършено върху хора без когнитивни оплаквания, така че все още не е ясно дали този ефект на подобряване на паметта може се разшири до тези, които вече страдат от загуба на паметта. Също така не е ясно дали уасаби би било по-добро от други противовъзпалителни средства като куркумин (който се намира в куркумата).

И трябва да се отбележи, че това е малко проучване в много специфична група пациенти, така че резултатите може да не работят за всички.

Как да включим уасаби в менюто си

Но ако искате да включите уасаби в рутината си, уверете се, че консумирате истинското нещо. Интересното е, че много хора са консумирали фалшиво уасаби, тъй като е необичайно да се намери истинско уасаби извън Япония. Уасабито идва от растение, което се нуждае от много специфични условия на отглеждане и е доста скъпо за отглеждане.

Фалшивото уасаби съдържа само около 1 до 3% от истинското растение уасаби. Един от начините да разберете дали ядете фалшиво уасаби е, ако е гладко и подобно на паста. Истинското уасаби обикновено е прясно настъргано точно за нужното количество и малко песъчинливо.

От какво се прави уасаби - японската зелена горчица

Ако искате да сте сигурни, че получавате истинското нещо, можете да поискате бръсненето да се извърши пред вас.

Ако яденето на уасаби с храна не е на първо място в списъка ви, можете да приемате добавки с уасаби. Проучването използва 0,8 mg 6-MSITC, което е активната съставка в уасаби, и можете да получите толкова много в сравнително малко парче истинско уасаби.

В крайна сметка уасабито е друго противовъзпалително средство, което има потенциала да подобри паметта. Това допълнително увеличава размера на арсенала за памет – има много неща, които всички ние можем да направим, за да подобрим паметта, а ето още един потенциален инструмент.

Не забравяйте редовно да включвате „храни за мозъка“ в хранителния си репертоар, като ядки, семена, боб, тъмни листни зеленчуци, авокадо, домати и боровинки. Помислете дали да не пиете зелен чай и да се поглезите с декадентски хапки черен шоколад (мислете, че 70% какао!).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com