Пребиотици срещу пробиотици - има ли разлика и каква е тя?

5257
Пребиотици срещу пробиотици - има ли разлика и каква е тя?
Снимка: iStock

Пробиотиците са бактерии, които живеят в тялото ви естествено и помагат на червата ви да разграждат храната. Пробиотици, които са същите или много подобни на тези, които тялото ви произвежда, могат да се приемат за допълване на здравословното храносмилане. През последните години нов клас добавки, наречени пребиотици, се рекламират като придружител на пробиотичен режим.

5 храни, подобряващи настроението, които експертите казват, че наистина работят

Пребиотиците са съставени от въглехидрати, които тялото ви не може да усвои. Те съществуват като храна за пробиотичните бактерии, които вкарвате в тялото си. Използването на пребиотици и пробиотици заедно се нарича микробиомна терапия. Не е необходимо да приемате пребиотик, за да подействат пробиотиците, но приемането им може да направи вашите пробиотици по-ефективни.

Какво представляват пребиотиците

Пребиотиците всъщност не съдържат бактерии. Те са гориво за подпомагане на растежа на бактериите. Всички пребиотици са вид диетични фибри. Фибрите инулин, които се съдържат в корена на цикорията, бананите и аспержите, са пребиотик, който може да се използва като храна за чревни бактерии. Лукът, чесънът, артишокът и бобовите растения също са пребиотични източници.

Когато хранителен източник съдържа както пребиотици, така и пробиотици, комбинацията се нарича синбиотик. Храните, които са синбиотици, включват сирене, кефир и някои видове кисело мляко. Пребиотиците могат да бъдат закупени и като търговска хранителна добавка или капсулна добавка. Те се предлагат както в течна, така и в прахообразна форма.

Пребиотиците сами по себе си не са от голяма полза. Наскоро беше установено, че пребиотиците, добавени към формулата за кърмачета, правят формулата по-близка до здравословното съдържание на кърмата. Само когато се използват заедно, пробиотиците и пребиотиците изглежда имат ефект.

Какво представляват пробиотиците

Когато хората говорят за пробиотични бактерии, те обикновено имат предвид две семейства бактерии. Щамовете Lactobacillus и Bifidobacterium са свързани с пробиотични формули. Много леко ферментирали хранителни продукти съдържат естествени пробиотици. Примерите включват кисело зеле, кимчи и кисело мляко. Туршиите също са източник на естествени пробиотици. Пробиотиците могат да бъдат закупени като здравословна хранителна добавка. Предлагат се под формата на прах или течност. Пробиотиците обикновено трябва да се съхраняват в хладилник, за да поддържат съдържащите се в тях бактерии живи и готови за възпроизвеждане.

Ползи за здравето от пребиотиците и пробиотиците

Някои изследвания сочат, че пребиотиците и пробиотиците са ефективни за лечение на диария, синдром на раздразнените черва, алергични разстройства и дори обикновена настинка. Пребиотиците и пробиотиците са предложени като лечение на затлъстяването. Те се изследват като начин за предотвратяване на разпространението на рак. Обещаващи изследвания показват, че пробиотиците са ефективно лечение на възпалителен артрит.

Рискове и странични ефекти на пребиотиците и пробиотиците

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че употребата на търговски пребиотици и пробиотици като цяло е безопасна за здрави хора. Но има редки случаи, когато здрав човек се разболява след поглъщане на определени видове бактерии, съдържащи се в пробиотиците. Това означава, че някои от живите бактерии, използвани в пробиотиците, не са оценени според строги мерки за безопасност. Това е нещо важно, което трябва да имате предвид, когато обмисляте пребиотици и пробиотици.

Когато започнете синбиотичен режим, има някои често срещани странични ефекти. Понякога се случват газове, запек, редки изпражнения и загуба на апетит, особено в началото на режима. Съобщава се също за подуване и киселинен рефлукс.

Има един страничен ефект на пробиотиците, за който се знае, че е опасен: алергична реакция към бактериите, които се добавят към тялото ви. Ако получите копривна треска или почувствате силна стомашна болка след прием на пребиотик или пробиотик, спрете приема на добавката. Свържете се с лекар, за да определите дали имате реакция.

Проучване: Вършат ли работа пробиотици, когато пиете антибиотици?

Понякога се препоръчват пробиотици за деца, които приемат антибиотици. Но трябва да говорите с лекаря на детето си, преди да дадете пробиотици на дете под 12-годишна възраст. Смята се също, че пробиотиците и пребиотиците като цяло са безопасни по време на бременност и кърмене. Получете всичко ясно от вашия лекар, преди да започнете нова добавка по време на бременност и след раждане.

Всеки пробиотик е различен поради вариациите в бактериалните щамове. Не всички пробиотици ще работят по същия начин за вас и не всеки трябва да приема пробиотик. Ако имате непоносимост към лактоза, уверете се, че търсите пробиотик без млечни продукти. Ако имате свръхрастеж на дрожди (Candida), може да обърнете внимание на това и да изберете пробиотик, който не съдържа Candida.

Хората, които в момента са на антибиотично лечение, изглежда имат най-голяма полза от комбинацията от пребиотик и пробиотик. Синбиотичният ефект помага в борбата със здравите бактерии, които се унищожават, докато приемате антибиотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com