Проучване: Вършат ли работа пробиотици, когато пиете антибиотици?

11474
Проучване: Вършат ли работа пробиотици, когато пиете антибиотици?
Снимка: iStock

Употребата на антибиотици е революция в съвременната медицина, тъй като ефективно лекува бактериални инфекции. Антибиотиците обаче са нож с две остриета. Макар че са насочени срещу вредните бактерии, те могат да нарушат и баланса на полезните бактерии в червата. Това често води до странични ефекти като диария, инфекции с дрожди и други стомашно-чревни проблеми. Тук възниква въпросът: трябва ли да приемате пробиотици с антибиотици?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които предлагат многобройни ползи за здравето, когато се консумират в достатъчни количества. Те се срещат често в храни като киселото мляко и хранителни добавки. Приемането на пробиотици заедно с антибиотици може да помогне за смекчаване на някои от неблагоприятните ефекти. Ето по-подробен преглед на съображенията да ги приемате:

  • Поддържане на чревния баланс: Антибиотиците не правят разлика между добрите и лошите бактерии. Те унищожават и едните, и другите, като оставят червата ви уязвими за опортюнистични патогени. Пробиотиците могат да помогнат за възстановяването на полезните бактерии, като поддържат здравословен микробен баланс в храносмилателната система.
  • Намаляване на риска от диария: Свързаната с антибиотици диария е често срещан страничен ефект. Пробиотиците, особено щамове като Lactobacillus и Bifidobacterium, обещават да намалят честотата на диарията. Те могат да попречат на вредните бактерии да превземат червата.
  • Предотвратяване на инфекции с дрожди: Антибиотиците могат да нарушат вагиналната флора при жените, което води до инфекции с дрожди. Пробиотиците могат да помогнат, като насърчават растежа на полезните бактерии във вагиналната среда, предотвратявайки свръхрастежа на дрождите.
  • Засилване на имунната функция: Значителна част от имунната система се намира в червата. Като насърчават балансирания чревен микробиом, пробиотиците могат да помогнат за поддържане и укрепване на цялостното имунно здраве, което може да бъде от съществено значение по време на заболяване.

Още: Биологът Георги Милошев: Фармацевтичната индустрия няма финансов интерес да създава нови антибиотици

Нов метаанализ на няколко проучвания обаче показват, че ползата от пробиотиците може и да не е толкова голяма. За да стигнат до това заключение, изследователи са анализирали 15 рандомизирани контролирани проучвания, изследващи разликите в разнообразието на чревния микробиом между хора, приемащи антибиотици с пробиотици и хора, приемащи само антибиотици. В проучванията са включени близо 1200 души.

В пет проучвания, избрани за метаанализа, изследователите установиха, че хората, които приемат пробиотици заедно с антибиотици, повишават разнообразието на чревната микробиома с нищожно количество - само 0,23%. Изследователите заключават, че приемането на пробиотични добавки с антибиотици "не е установено, че оказва влияние върху разнообразието на микробиомите". "Това е първият мета-анализ и най-изчерпателният преглед на темата досега, използвайки висококачествени методи", пишат изследователите в проучването, публикувано през юли в списанието BMC Medicine.

Защо? Има различни причини, като двете най-популярни са следните - може да не стигне достатъчно количество пробиотик до червата, а може приеманият антибиотик да убие дори пробиотиците, които вземате.

Въпреки че потенциалните ползи от пробиотиците са обещаващи, от решаващо значение е да се вземат предвид някои предупреждения:

Още: От днес: Изписват антибиотици и лекарства за диабет само на е-рецепта

  • Времето е от значение: Ако решите да приемате пробиотици заедно с антибиотици, е важно да разпределите дозите. Едновременното им приемане може да намали ефективността на антибиотиците. Експертите препоръчват да приемате пробиотици с няколко часа разлика от дозите антибиотици.
  • Специфичност на щама: Не всички пробиотици са еднакви и не всички могат да осигурят еднакви ползи. Консултирайте се с медицински специалист, за да определите кои щамове биха били най-полезни за вашето конкретно състояние.
  • Индивидуални вариации: Реакциите към пробиотиците могат да варират при различните хора. Това, което действа при един, може да не действа при друг. Индивидуалните насоки от страна на здравния специалист могат да бъдат безценни.

Решението да приемате пробиотици с антибиотици зависи от индивидуалните ви обстоятелства и здравни цели. Ако го обмисляте, консултирайте се със здравен специалист, за да получите индивидуален съвет. Той може да ви помогне да изберете подходящите пробиотични щамове, да препоръча правилното време и да следи напредъка ви, за да гарантира, че ще извлечете максимална полза както от антибиотиците, така и от пробиотиците, като същевременно сведете до минимум потенциалните рискове. Поддържането на здрави черва по време на лечение с антибиотици може да допринесе за цялостното ви благосъстояние и да сведе до минимум нежеланите странични ефекти, които често съпътстват тези животоспасяващи лекарства.

Могат ли пробиотиците да ви помогнат да управлявате хронични здравословни състояния?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com