При болки в стомаха – киселото мляко пречи или помага?

37992
При болки в стомаха – киселото мляко пречи или помага?
Снимка: iStock

Болката в стомаха е сред най-докладваните проблеми в лекарския кабинет, а по данни на СЗО, изложени в публичното пространство преди десетилетие, честотата на стомашни язви в някои страни от Югоизточна Азия достига 40% - плашеща информация.

Болката в стомаха обаче може да е от различно естество и язвите, колитът, гастритът са само част от проблема. Едва ли има човек, който да не познава болките в стомаха и да не е имал период в живота си, в който те са го тревожили и е търсил болкоуспокояващо именно заради болки в стомаха. Честотата, с която тази болка се среща сред населението в световен мащаб е такава, че е нормално да се запитаме можем ли да я облекчим, или да я избегнем с най-ценния продукт за стомашно-чревния тракт у нас – българското кисело мляко, източник на полезните бактерии, които го правят толкова популярно по света.

При болки в стомаха киселото мляко помага ли е въпрос, който често си задаваме, тъй като, от една страна, знаем, че то е източник на полезни бактерии за стомаха и че подпомага храносмилателните процеси, но, от друга страна, знаем, че е киселинно, а киселините не се препоръчват за стомаха, когато има проблем с този орган.

Кисело мляко: 10 причини да започнете да го ядете всеки ден

Болката в стомаха е често срещано стомашно-чревно заболяване, заради което хората търсят спешна помощ като цяло и което оставя и много усложнения за страдащите. Така че, бидейки информирани дали при болки в стомаха киселото мляко, източник на безценните бактерии, помага, ще може да вземете адекватно решение относно консумацията му. Дали пренебрегвате ползите от него, считайки че бактерията не е панацея, или обратното – ядете го на корем, без да търсите причината за болката, самолекувайки се с него? Вероятно и двете решения са погрешни и крайно пресилени, но нека видим първо при болки в стомаха киселото мляко помага ли, или като е кисело вреди.

При болки в стомаха – киселото мляко помага ли?

Естествен въпрос, като се има предвид, че е кисела храна, а вероятно са ви препоръчвали да избягвате киселите храни при стомашни проблеми, язви, гастрит. Обаче случаят с киселото мляко се оказва по-различен. Лимон и домат не консумирайте, но не лишавайте тялото си от киселото мляко, без да е важно от какво стомашно-чревно заболяване страдате.

Според лекарите киселото мляко е добра храна и за хора със стомашни язви, защото може да помогне за увеличаване на добрите бактерии в храносмилателната система. Те подчертават, че киселото мляко  може също да успокои стомаха, за да облекчи рефлукса – ГЕРБ. Нещо повече – Американската гастроентерологична асоциация препоръчва киселото мляко за поддържане на здрава храносмилателна система, облекчаване на запек, диария и други чревни проблеми.

Явно въпросът при болки в стомаха киселото мляко помага ли има ясен отговор – то винаги помага на стомаха, без да е от значение от какво точно страдате. Безопасно е за консумация и от страдащите от язва за разлика от редица кисели храни. Ако заболяването ви е леко и е свързано с лениви черва или с липса на полезни бактерии, консумацията на кисело мляко може да се окаже дори вашият лечител.

Има ли разлика между йогурт и кисело мляко?

Ако страдате от друго заболяване като язва или рак на стомаха, киселото мляко няма да ви излекува, но може да подобри самочувствието ви и да облекчи симптомите. При  всички случаи няма да навреди, консумирайте спокойно, като избирате истинско кисело мляко, което не съдържа плодове, захар, консерванти и какви ли не добавки.

Как да консумирате киселото мляко?

Специалистите обсъждат и идеалния вариант за консумация. Те препоръчват да го хапвате след хранене, ако целите отслабване, вместо вредните десерти, пълни със захар, като по този начин киселото мляко може да помогне на тялото да намали нивата на лошия холестерол в кръвта, както и на гладно – вместо закуска, ако целта е да се възползвате максимално от полезните бактерии в киселото мляко, които няма да действат така пълноценно при консумация след хранене поради излагането им на стомашна киселина по време на смилането на храната. Ако опонирате, че на празен стомах също се произвежда стомашна киселина, след като консумирате киселото мляко, имайте предвид, че според специалистите това количество на киселина не е толкова голямо, колкото когато сте се нахранили.

Явно е, че киселото мляко има много ползи и те далеч не се изчерпват с познатата ни бактерия, както и че правилният  момент за консумация или поне оптималният такъв зависи от това с каква цел си похапвате млякото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com