Разберете кое кисело мляко е най-полезно за Вас

21864
Разберете кое кисело мляко е най-полезно за Вас
Снимка: iStock

Киселото мляко е известно като храна, полезна за здравето, богата на витамини и минерали, консумирана най-вече заради полезните бактерии, така ценни за стомашно-чревния тракт. Еднакво полезно ли е млякото на пазара обаче и за какво трябва да внимаваме, ако търсим информация кое кисело мляко е най-полезно за нас, за да закупим именно него? Пазарът е залят с разнообразие от продукти на различни брандове, които се различават както по съдържание, така и по масленост. Изборът на най-подходящото за вас кисело мляко в подобно море от продукти на рафта се превръща в нелека задача, ако не знаете на какво да обърнете внимание.

Кое кисело мляко е най-полезно за Вас?

Еднозначен отговор на този въпрос няма – „вашето“ кисело мляко може да е крайно неподходящо за друг, поради което следва да подходим към темата внимателно и обобщавайки различни ситуации, но с условието, че най-подходящия продукт лично за вас при определени заболявания или цели е добре да ви бъде посочен от специалист.

Здравословна диета с кисело мляко

1. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас, ако сте на диета или страдате от диабет?

Киселото мляко се консумира от хората, спазващи режим за намаляване на сантиметрите на талията, като продукт, богат на протеини и с малко калории. Ако не обръщате внимание на етикета обаче, то може да се превърне в спънка за режима ви. Много кофички на рафта с киселите млека трудно могат да се нарекат така или поне далеч не са диетични. Те съдържат захар независимо дали в чист вид, или под друго наименование – захароза, царевичен сироп, тръстикова захар. В някои от киселите млека има добавени ядки, шоколад, мюсли, плодове, които допълнително тежат на кантара. Тези продукти, макар да са вкусни в повечето случаи, не са добър избор, ако целта ви е отслабване. Калориите в тях почти настигат тези в други сладки храни и ако мислите, че се грижите за тялото си, като ги консумирате, грешите. Прекомерната консумация на добавена захар е свързана с развитието на много заболявания – диабет, сърдечно-съдови, метаболитно разстройство и други. Като киселото мляко с добавена захар не прави изключение от тази опасност.

Четете етикетите, надписите по кофичките и бурканчетата и изберете чисто мляко без добавки, ако страдате от диабет или заболяване, свързано с консумацията на захар, както и от заболяване, свързано с или причинено от наднорменото тегло.

2. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас – с ниска или с висока масленост?

Внимавайте с маслеността. Вероятно смятате, че млеката с висок процент не са най-добрият избор за тънка талия и здраве, но всъщност грешите. Нискомаслените са в повечето случаи с добавена захар, за да се компенсира отнетата масленост. Те и не засищат добре. По-добре хапнете по-малко количество кисело мляко, но с максималната масленост, която откриете в магазина. Мазнините в пълномаслените млечни продукти не приличат на тези в преработените храни и всъщност са полезни за здравето ви. Конюгираната линолова киселина например помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, нормализира нивата на кръвната захар и се счита, че има успех в борба с раковите клетки според проучвания, проведени върху животни. 

3. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас, ако страдате от липса на калций?

Ако идеята да хапвате повече кисело мляко е свързана с недостига на калций, от който страдате, то опаковката и информацията там, отново са ваши приятели и следва да ги прочетете внимателно. Хранителната информация ще ви каже колко калций и витамин D съдържа всяка порция, като вашият продукт е този, който доставя значителна част от дневните ви нужди от калций.

Хапвайте по една кофичка кисело мляко всеки ден и ще забравите за доста проблеми!

4. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас, ако го хапвате като цяр?

Киселото мляко е полезно за профилактика на редица заболявания. Примерно козето мляко е популярно с антитуморните си свойства. Ако хапвате млякото за здраве, най-добре е да си го приготвите сами, за да знаете, че в него няма друго освен прясно мляко и квас. Ако не можете да квасите мляко, най-полезното за вас е домашно приготвеното от доверен човек, на когото вярвате и знаете, че няма да сложи повече вода и нишесте от мляко в подквасеното бурканче. Нямате нужда от оцветители, консерванти, добавки и други, които ще срещнете в купешкото мляко.

5. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас, ако страдате от непоносимост към лактоза?

В този случай следва да сте особено внимателни и да предпочетете ядковите млека за сметка на тези, които са от животински произход.

6. Кое кисело мляко е най-полезно за Вас, ако се нуждаете от пробиотици?

Тук изборът е лесен. Търсете надпис, че продуктът съдържа „Живи и активни култури“. Лесно е.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com