Хапвайте по една кофичка кисело мляко всеки ден и ще забравите за доста проблеми!

24628
Хапвайте по една кофичка кисело мляко всеки ден и ще забравите за доста проблеми!
Снимка: iStock/Guliver

Киселото мляко можем да си приготвим у дома - или да си го купим от магазин. Но не забравяйте, че „купешките“ кисели млека обикновено съдържат ароматизатори, захар и други компоненти, които може да се окажат не толкова полезни за вашето здраве – по тази причина е важно винаги да четете етикета, преди да изберете продукта.

Ето мнението на д-р Татяна Занин, диетолог: 

Основни ползи

Главните ползи за здравето, допринасяни от консумирането на натуралното кисело мляко са следните.

То подобрява състоянието на чревната бактериална флора и така дава принос за борбата със заболявания като рак на дебелото черво, синдром на раздразнените черва, стомашна язва, запек, ентерит, колит, дизентерия и гастрит.

Подобрява чревния транзит, защото бактериите, присъстващи в него, усвояват предварително белтъчините (протеините) – а това спомага за по-добрата смилаемост на храната.

Какво се случва с тялото ви, когато ядете кисело мляко всеки ден

Ограничава ферментацията на храните и така се избягва получаването на газове, дразненията, възпаленията и чревните инфекции.

Осигурява калций и фосфор на организма, спомага за предотвратяване на остеопения (остеопенията представлява отслабване на плътността на костните тъкани) и остеопороза, допринася за възстановяването при получени фрактури и поддържа здравето на зъбите.

Спомага за възстановяването на мускулна маса, за нейното увеличаване и натрупване, понеже е богато на белтъчини - затова може спокойно да се консумира преди или след тренировки и състезания по бодибилдинг (културизъм).

Засилва паметта, спомага и улеснява ученето и когнитивните процеси, понеже в киселото мляко се съдържат витамини от група В. Те имат важно значение за поддържане на равновесието в психичното здраве.

Как да си направим кисело мляко

Повишава защитно-имунните сили на организма, защото съдържа минерали като селен и цинк, а също и пробиотици – те улесняват регулирането и активизирането на клетките на имунната система; така намалява риска от грип или настинка.

Подобрява здравето на сърцето, като благоприятства намаляването на холестерола и спомага за контролиране на кръвното налягане.

Как да консумираме киселото мляко?

За по-голяма полза е препоръчително косумирането на натурално обезмаслено кисело мляко за закуска заедно с плодове и зърнени храни. Гранола (вид мюсли), полусладък шоколад, мед и сладко от ягоди без захар са отлични за гарнитура към натуралното кисело мляко. Подходяща добавка са и плодови смутита.

Как да си приготвим домашно кисело мляко?

За да си направим със собствени сили качествено домашно кисело мляко, не са необходими кой знае колко съставки: 1 чаша (170 г) натурално кисело мляко, 1 литър прясно мляко, 1 лъжица захар (по желание), 1 супена лъжица мляко на прах (също по желание).

Ето кои хора НИКОГА не трябва да ядат кисело мляко

Сварявате прясното мляко и го оставяте да се охлади до около 36º C. Смесете го с натуралното кисело мляко (то да бъде със стайна температура), сухото мляко и захарта. Поставяте тази смес в съд, плътно затворен, увивате го в чиста кърпа и го оставяте на стайна температура (за предпочитане в топла стая) между 6 и 10 часа. След това го държите в хладилник. Киселото мляко е готово, щом консистенцията стане същата както на натуралното, което купувате от магазина.

Стайната температура благоприятства размножаването на полезните бактерии, които ще обхванат цялата смес, превръщайки я в натурално кисело мляко. Така с една чаша закваска (първоначалното натурално кисело мляко) можете да си приготвите над 1 литър домашно кисело мляко.

Закваската не бива да се поставя в прясното мляко, докато то е много горещо, за да не умрат бактериите в нея. А именно те придават консистенцията на крайния резултат - домашното кисело мляко. Също така не добавяйте плодове или сладко, преди киселото мляко да е готово.

Готовото домашно кисело мляко се държи в хладилник - и определено то е по-здравословен вариант от индустриалния му аналог.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се със специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com