Само по резен лимон на ден – ето до какво води

8273
Само по резен лимон на ден – ето до какво води
Снимка: iStock

Усещате устата си суха и искате да „събудите“ слюнчевите жлези? Не харесвате безвкусната вода и трескаво търсите начин да я направите приятна за пиене, за да може да покривате дневните си нужди от хидратация? Търсите капка свежест за топлия чай в студените зимни дни?

Нуждаете се от повече витамин С за мързеливата ви имунна система, която категорично не желае да ви предпазва от вирусите, върлуващи около вас през студените месеци от годината? Лимонът – този ароматен, кисел, апетитен и събуждащ сетивата ви цитрусов плод е отговорът на всичките ви желания. Само резен лимон на ден ви помага да се справите с редица здравословни проблеми и да направите делника си по-свеж и ароматен. Да ви запознаем с киселото природно богатство, което прави живота сладък.

За кои хора вредата от лимоните наистина е голяма?

Резен лимон на ден – ползите, които да очаквате

Изследванията сочат, че резен лимон твори чудеса. Нека видим какво да очакваме от него.

  • В сезона на грипа все по-често чуваме за витамин С и ползите за имунната система, за които му благодарим. Сред най-богатите на витамин С природни източници е лимонът. Само един на ден осигурява над половината от нужната ви доза витамин С. А какво ще кажем за резен лимон в следобедния чай? Ясно е, че не може да попълни депата в тялото ви и да задоволи нуждата ви от витамин С, но със сигурност има своя принос, което в съчетание с други източници на витамина, решава проблема ви с мързеливата и спяща имунна система. Витамин С намалява и риска от сърдечни заболявания и инсулт според последните научни данни и изследвания, така че смело може да овкусите чая и водата си с цитрусовия плод – резен лимон на ден допринася за здравето ви.
  • Лошият холестерол в кръвта е враг номер едно на сърцето и съдовете и е сред водещите причини за инсулт и инфаркт, породени от запушване на кръвоносните съдове с плаки. Може да противодействате, като се стремите да поддържате нивата на лошия холестерол в разумни и препоръчителни граници. Лимонът ще помогне за това. 24 грама екстракт от цитрусови влакна дневно в продължение на месец намаляват общите нива на холестерол в кръвта сочат последните изследвания по темата. Редуцирането на нивата на лош холестерол при консумация на лимони се дължи и на съдържащи се в тях съединения.
  • Сигурно сте чували, че анемията е сред най-разпространените заболявания, като тя се дължи най-често на липса на желязо, макар да има различни анемии, породени от различни причини. Не, лимоните нямат желязо или поне не съдържат достатъчно. В тях се откриват малки и незначителни количества. Как тогава лимоните помагат за профилактиката на анемията? Всъщност доказано е, че дори в малки количества – резен лимон на ден – те подобряват усвояването на желязото от различни растителни източници и в това се крие тяхната тайна за профилактиката, която осъществяват анемия по отношение на анемията.
  • Резен лимон на ден може да ви помогне да поддържате бъбреците си здрави или най-малкото е качествена профилактика на камъните в бъбреците. Лимоните създават по-малко благоприятна среда за образуване на камъни в бъбреците благодарение на съдържащата се в тях лимонена киселина. Това тяхно полезно за здравето действие се дължи и на свойството им да увеличат обема и рН на урината. При това не е нужно да консумирате големи количества лимони, за да постигнете това. По-малко от 100 мл. сок от лимон е достатъчен. Резен лимон на ден също ще ви помогне, както и водата, в която той е изцеден. 
  • Тези цитрусови плодове се оказват ефективни и за подобряване на здравето на стомаха и червата, както и за редуциране на нивата на кръвната захар. Това се дължи на разтворимите фибри в тях, които забавят и храносмилането на захари и нишестета, като по този начин понижават захарта в кръвта. Добра новина за страдащите от диабет – лимоните са полезни за тях и са едни от плодовете, които без грам колебания и притеснения да включат в диетата си.

Не на последно място лимонът добавя вкус към всяка напитка – водата, чая, а добрата хидратация е в основата на доброто здраве. Нещо повече – чаят може да реши специфични здравословни проблеми, но обикновено не го пием, тъй като не го харесваме чист и без захар. Добавете резен лимон на ден и ще се превърне в любимата ви зимна напитка, доставяща ползи за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com