Сокът от този зеленчук понижава кръвното налягане и подобрява дишането

2604
Сокът от този зеленчук понижава кръвното налягане и подобрява дишането
Снимка: istockphoto.com

Сокът от червено цвекло се превърна в естествен еликсир, който се отличава със забележителни ползи за здравето, надхвърлящи яркия му цвят и землист вкус. Последните изследвания подчертават потенциала му да намалява кръвното налягане и да подобрява дихателната функция, което го превръща в ценно допълнение към здравословния начин на живот.

Един от ключовите компоненти, които допринасят за ползите от цвеклото за сърдечно-съдовата система, е високото съдържание на нитрати. При консумация нитратите се превръщат в азотен оксид - важна сигнална молекула в организма. Азотният оксид играе ключова роля за разширяването на кръвоносните съдове, което води до подобряване на кръвотока и впоследствие спомага за понижаване на кръвното налягане.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

Няколко клинични проучвания са предоставили убедителни доказателства в подкрепа на понижаващото кръвното налягане действие на сока от цвекло. Мета-анализ установява, че редовната консумация на богат на нитрати сок от цвекло води до значително намаляване както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане. Резултатите показват, че включването на сок от цвекло в хранителния режим може да предложи естествено и ефективно средство за справяне с хипертонията.

Освен върху кръвното налягане, сокът от цвекло има положителен ефект и върху дихателната функция. Азотният оксид, който се образува при консумацията на цвекло, действа като бронходилататор, като спомага за отпускането и разширяването на дихателните пътища. Това може да бъде особено полезно за хора с респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

"Кралят на соковете": Защо сокът от червено цвекло е толкова полезен?

Проучване, публикувано в Journal of Applied Physiology, изследва влиянието на сока от цвекло върху физическата активност и дихателната функция. Изследователите са установили, че приемът на нитрати под формата на сок от цвекло води до подобряване на ефективността на упражненията и увеличаване на усвояването на кислород по време на физическа активност. Тези констатации показват, че сокът от цвекло може да бъде от полза не само за хората с респираторни заболявания, но и да подобри цялостния дихателен капацитет и издръжливостта на хората, които се занимават редовно с физически упражнения.

Въпреки обещаващите изследвания е важно да се отбележи, че индивидуалните реакции към сока от цвекло могат да бъдат различни. Фактори като общо здравословно състояние, начин на хранене и избор на начин на живот могат да повлияят на степента на въздействието му. Както при всяка диетична интервенция, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени, особено при хора със съществуващи заболявания или приемащи лекарства.

Може да се каже, че сокът от червено цвекло привлича вниманието с потенциала си да намалява кръвното налягане и да подобрява дихателната функция благодарение на съдържанието на нитрати. Независимо дали се ползва като освежаваща напитка или се включва в кулинарни произведения, ползите за здравето от цвеклото го правят ценно допълнение към цялостния подход към сърдечносъдовото и дихателното благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com