Спането с отворена уста при възрастни може да доведе до следните проблеми

19670
Спането с отворена уста при възрастни може да доведе до следните проблеми
Снимка: iStock/Guliver

Когато е отворена устата по време на сън, кухината се изпълва с въздух, който изсушава стените й, което кара тялото активно да произвежда слюнка. Поради това се повишава нивото на киселинност, което постепенно разрушава зъбния емайл. Резултатът от тези процеси е кариес. Изпарението на слюнката и изсъхналата лигавица на устата са отлична предпоставка за размножаване на патогенни микроби и в резултат на това спящият има повишен риск от заразяване с инфекциозни заболявания.

Учени от Нова Зеландия стигнаха до извода, че спането с отворена уста е опасно за здравето. Проучване установи, че спането с отворена уста води до лош дъх, заболявания на устната кухина и кариес. Освен това по време на сън насекомо може да влезе в устата на човек и да той получи инфекция.

Друг сериозен проблем, който възниква при спане с отворена уста, е недостатъчното снабдяване на тялото с кислород. Въпреки факта, че отворът на устата е по-голям от носния проход, все пак природата ни е предначертала да дишаме през носа. Само такова дишане може да осигури на човек количеството кислород, необходимо за нормален живот.

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

Резултатът от неправилното дишане през нощта е летаргия и умора през целия ден. Като се има предвид горното, експертите силно препоръчват да се отървете от причините, които карат човек да спи с отворена уста. В случай на назална конгестия е необходимо да се вкарват вазоконстрикторни капки през нощта, но не злоупотребявайте, а ги използвайте изключително при настинки. В други случаи е необходима консултация с лекар за по-професионален съвет.

Поради неправилното състояние на устната кухина могат да възникнат заболявания на храносмилателната система, което води до отслабване на имунната система.

Изследователите са идентифицирали редица препоръки, за да не отваряте устата си по време на сън.

На първо място, струва си да се изследват дихателните органи, тъй като този проблем може да сигнализира не само за запушен нос, но и за развитие на астма.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Също така е важно зъбите ви да бъдат прегледани от зъболекар, който трябва да посещавате поне два пъти годишно.

Причината за сън с отворена уста може да са неврологични заболявания. В този случай трябва да се консултирате с лекар, а също така да се опитате да приведете в ред нервната си система, за което трябва да намалите количеството стрес до минимум и да се опитате да възприемате житейските обстоятелства по-просто.

Устата се отваря по време на сън и поради по-малко „глобални“ здравословни причини. Така че това състояние може да бъде предизвикано от неправилна позиция на тялото по време на нощна почивка. Това се отнася до позата, лежаща по гръб върху ниска възглавница, в резултат на което главата се е позиционирала назад и челюстта се отваря. За да избегнете това, експертите препоръчват да изберете удобна позиция за сън за себе си, както и да използвате билкови отвари през нощта, които имат седативен ефект. Такива растения включват валериана, мента, риган, мащерка, маточина, жълт кантарион, божур и други.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com