Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

23 април 2024, 13:13 часа

Въпреки че преддиабетът не означава, че сте на път да развиете диабет, добра идея е да предприемете действия, за да обърнете състоянието. Промяната на вашата диета и навици в начина на живот може да направи голяма разлика.

Преддиабетът е, когато кръвната ви захар е по-висока от нормалното, но не е достатъчно висока, за да бъде диагностицирана като диабет тип 2.

Точната причина за предиабет е неизвестна, но е свързана с инсулинова резистентност. Това е моментът, в който вашите клетки спират да реагират на хормона инсулин.

Панкреасът произвежда инсулин, който позволява на захарта (глюкозата) да навлезе в клетките ви. Когато тялото ви не използва правилно инсулина, захарта може да се натрупа в кръвта ви.

Предиабетът не винаги причинява симптоми, въпреки че някои хора развиват потъмняване на кожата около подмишниците, шията и лактите.

Прост кръвен тест може да диагностицира предиабет. Това включва тест за плазмена глюкоза на гладно (FPG). Резултати между 100 и 125 могат да показват преддиабет.

Диагнозата предиабет обаче не означава, че ще развиете диабет тип 2. Някои хора успешно са се справили с преддиабета, като са променили диетата и начина си на живот.

1. Яжте "чиста" диета

Един рисков фактор за преддиабет е диета с високо съдържание на преработени храни, които имат добавени мазнини, калории и захар без хранителна стойност. Диета с високо съдържание на червено месо също повишава риска.

Храненето на „чиста“ диета, която се състои от по-здравословни избори, може да помогне за възстановяване на нормалните нива на кръвната захар. Това може да обърне преддиабета и да помогне за предотвратяване на диабет тип 2.

Включете в диетата си храни с ниско съдържание на мазнини и калории. Те включват:

плодове със сложни въглехидрати

зеленчуци

постни меса

цели зърна

здравословни мазнини, като авокадо и риба

2. Спортувайте редовно

Липсата на физическа активност е друг рисков фактор за предиабет.

Упражненията не само са чудесни за енергията и психичното здраве, но също така могат да понижат кръвната ви захар чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Това позволява на клетките в тялото ви да използват инсулина по-ефективно.

Не само диета - това са най-добрите начини за предпазване от диабет

Ако започвате нова рутинна тренировка, започнете бавно. Участвайте в лека физическа активност за 15 или 20 минути и след това постепенно увеличете интензивността и продължителността на тренировките след няколко дни.

В идеалния случай ще искате да имате 30 до 60 минути умерена физическа активност поне 5 дни в седмицата. Упражненията могат да включват:

ходене

колоездене

джогинг

плуване

аеробика

спортувам

3. Отслабнете

Едно от предимствата на редовната рутинна тренировка е, че ви помага да се отървете от излишните килограми.

Здравословното хранене и редовните упражнения са ключът към отслабването. Можете да предприемете и други стъпки. Това може да включва получаване на членство във фитнес зала, работа с личен треньор или наличие на отговорен приятел, като приятел или член на семейството.

Освен това може да помогне да ядете пет или шест по-малки хранения през деня, вместо три големи хранения.

4. Спрете пушенето

Много хора знаят, че пушенето увеличава риска от сърдечни заболявания и рак на белия дроб. Но пушенето също е рисков фактор за инсулинова резистентност, предиабет и диабет тип 2.

Можете да получите помощ, за да откажете пушенето. Използвайте продукти без рецепта като никотинови лепенки или никотинова дъвка. Или попитайте Вашия лекар за програми за спиране на тютюнопушенето или лекарства с рецепта, които да помогнат за ограничаване на никотиновия глад.

5. Яжте по-малко въглехидрати

Дори и да сте отдадени на здравословното хранене, важно е внимателно да подбирате въглехидратите си. Вие също ще искате да ядете по-малко от определени въглехидрати, за да помогнете за преодоляване на преддиабета.

В по-голямата си част искате да ядете сложни въглехидрати, които са непреработени въглехидрати. Те включват:

зеленчуци

цели зърна

боб

Тези въглехидрати са богати на фибри и ви държат сити по-дълго. Те също отнемат повече време, за да се разградят, така че те се абсорбират в тялото ви с по-бавна скорост. Това помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар.

Избягвайте или ограничавайте простите въглехидрати, които се усвояват бързо и причиняват незабавен скок на кръвната захар. Простите въглехидрати включват:

бонбони

кисело мляко

пчелен мед

сокове

определени плодове

Рафинираните въглехидрати също са бързодействащи и трябва да се ограничават или избягват. Те включват:

бял ориз

бял хляб

тесто за пица

зърнени закуски

сладкиши

паста

6. Лекувайте сънна апнея

Имайте предвид също, че сънната апнея е свързана с инсулинова резистентност.

При това състояние дишането спира многократно през цялата нощ поради отпускане на мускулите на гърлото.

Признаците на сънна апнея включват:

силно хъркане

задъхване по време на сън

задавяне по време на сън

събуждане с главоболие

сънливост през деня

Лечението обикновено включва използване на перорален уред по време на сън, за да се поддържа гърлото отворено.

Можете също да използвате машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Това поддържа прохода на горните дихателни пътища отворен през цялата нощ.

Какво е преддиабет и как да го предотвратим?

7. Пийте повече вода

Пиенето на вода е друг отличен начин да помогнете за преодоляване на преддиабета и предотвратяване на диабет тип 2.

Водата помага за контролиране на нивата на кръвната захар и също така е здравословен заместител на газираните напитки и плодовите сокове. Тези напитки обикновено са с високо съдържание на захар.

Кога да посетите Вашия лекар

Преддиабетът може да прогресира до диабет тип 2. Затова е важно да наблюдавате симптомите си и да говорите с Вашия лекар, ако развиете някакви ранни признаци на диабет.

Тези признаци варират от човек на човек, но могат да включват:

повишено уриниране

необичаен глад

замъглено виждане

умора

повишена жажда

Диагнозата предиабет не означава, че ще развиете диабет тип 2. Но ще трябва да предприемете бързи действия, за да обърнете състоянието.

Довеждането на кръвната ви захар до здравословен диапазон е от ключово значение. Вие не само ще избегнете диабет тип 2, но и усложнения, свързани с това състояние, като сърдечни заболявания, инсулт, увреждане на нервите и други.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес